Berlins kungliga mammutprojekt håller tidtabellen

Det tidigare Berliner Stadtschloss -Berlins slott- var ett slott i centrala Berlin , på slottstorget intill Alexanderplatz och i närheten av Museumö . Från 2013 byggs slottet på nytt och kommer att vara värd för Humboldt Forum , ett världsarvsmuseum. Foto: Wikimedia, kredit: Doovele

Medan Berlins nya flygplats BER, har tvingats att förflytta invigningen flera gånger framåt under de senaste åren, håller återuppbyggarna av en annan stor byggnad, nämligen den tyska kejsarens forna slott, även kallat Humboldt Forum, tidtabellen till punkt och pricka.

Humboldt Forum Foundation, mammutprojektets ägare, byggare och operatör, meddelade nyligen efter en inspektion på platsen att kulturcentrumet i hjärtat av Berlin kommer att öppna i slutet av 2019 som planerat.

En stor del av byggnaden kommer att innehålla flera muséer. Namnet Humboldt Forum hänvisar till verksamheten i byggnaden som helhet, medan Berliner Schloss är namnet på byggnaden själv och Etnologisches Museum och Museum for asiatisk konst hänvisar till de enskilda museerna som ingår i verksamheten.

Hans-Dieter Hegner, medlem av stiftelsens styrelse, påpekar att byggnadens fasad är närmast färdig.  Slottets tekniska interiör är också nästan klar och byggandet fortsätter inom förutbestämda kostnadsramar.

Byggkostnaderna för Tysklands hittills största kulturprojekt uppgår till cirka 600 miljoner euro.

- När forumet öppnas för allmänheten väntas cirka tre miljoner besökare per år, säger Johannes Wien, talesman för stiftelsens styrelse.

Humboldtforumet kommer att innehålla flera permanenta utställningar och cirka 1000 enskilda evenemang per år på en golvyta på ungefär tre fotbollsplaner.

Detta massiva projekt kommer att behöva en hel del personal.

- Humboldt Forum kommer också att vara en stor jobbmaskin, säger Wien och tillägger att personalantalet kommer att stiga till ca 320 eller 350, exklusive säkerhetspersonal och anställda i butiker och restauranger, jämfört med antalet nuvarande anställda på 90.

Källa: Humboldtforum