Stenungsundsbor lär sig sortera ut matavfall

Foto: Stenungsundshem

Stenungsundshem har under flera år erbjudit hyresgästerna i de flesta bostadsområdena att sortera ut sitt matavfall. En plockanalys visade dock att utsorteringen kan bli bättre. Därför har Stenungsundshem nu anställt avfallsinformatörer. 

Avfallsinformatörerna ska gå runt i bostadsområdena, knacka dörr och ge hyresgäster tips och råd om hur man sorterar ut sitt matavfall. Först ut är området Hasselbacken.

Att sortera ut matavfallet ger stora vinster för miljön. Istället för de stora mängder avfall som går till förbränning kan matrester bearbetas till bördig jord och kretsloppet sluts.

– Det ska vara lätt att göra rätt, säger förvaltare Mats Samuelsson. Om man vet vad man kan lägga i den bruna påsen och i vilken behållare man slänger den blir det enklare att börja sortera ut matavfallet, menar han.

Ett personligt möte där man kan fråga om hjälp och be om tips och råd, och där en informatör kan berätta varför det är så viktigt att sortera ut matavfallet  är ofta mer värt än information på papper.

– Vi blir väldigt väl bemötta i områdena, säger Susanne Sibinska Taieb som är en av avfallsinformatörerna. De flesta människor vill verkligen bidra till en bättre miljö och de ser att sortera ut sitt matavfall är ett bra sätt, fortsätter hon.

Dörrknackningen ska följas upp med gårdsfikor i sommar. Temat för fikastunderna är sortering av matavfall. Tillsammans med Stenungsunds kommun kommer Stenungsundshem att visa upp behållare för matavfall, berätta om hur det funkar och utmana barnen med en sopsorteringstävling. En ny plockanalys av soporna ska göras i Hasselbacken i höst. Då får Stenungsundshem svar på  om kampanjen gett resultat.