Kombohus upphandlas nu

Så här har några av de tidigare husen i Kombohusfamiljen sett ut. Frågan är hur husen i den nya generationen kommer att se ut?

Nu går startskottet för en helt ny generation av Allmännyttans Kombohus. Upphandlingen har öppnat för ramavtal för punkthus och lamellhus i 2–8 våningar.

– Vi vet att medlemsföretagen kan tänka sig att bygga uppåt 11 000 lägenheter i Kombohus den närmsta tiden. Så vi hoppas att många entreprenörer vill vara med i den här upphandlingen, säger Sofia Heintz, nyproduktionsexpert på Sveriges Allmännytta.

Hittills har det byggts drygt 9 500 lägenheter runt om i Sverige, enligt allmännyttans eget koncept med standardiserade typhus.

– Kombohusen har blivit en riktig succé och har lyckats pressa priserna med 25 procent jämfört med övriga marknaden, säger Jonas Högset, chef för enheten för fastighet och boende på Sveriges Allmännytta.

En ny enkät visar att de allmännyttiga bostadsföretagen planerar att bygga runt 25 000 bostäder under 2020 och 2021 – och nästan hälften av dem som Kombohus.

– Allmännyttan tar verkligen sitt samhällsansvar genom att jobba fram bostäder som kan hyras ut till lägre hyror, menar Jonas Högset.

Flera av ramavtalen har nu gått ut och det är dags att arbeta fram nya Kombohus.

– Vi ser verkligen fram emot att få utveckla nästa generation Kombohus, med hög förvaltningskvalitet och flexibel utformning, säger Sofia Heintz.