Åhus Gästis blir boutiquehotell

Den rosa byggnaden är idag gul men ser annars likadan ut. Det är den äldsta delen från tidigt 1700-tal. Här tog mest sjömän och hamnfolk sig några glas medan fint folk åt middag en trappa upp. På övervåningen i den lägre delen, som byggts senare, är de åtta nyinredda rummen belägna.
På gaveln sitter detta fina märke.
Vid besöket på Åhus Gästis berättade projektledaren Thomas Holm från Ateljé Lyktan om arbetet.
Raffinerad stämning med Lisa Bengtssons vackra Firebird och harmonisk punktbelysning från Ateljé Lyktan. Badrummet har både liggande och stående kakel i två färger.
Raffinerad stämning med Lisa Bengtssons vackra Firebird och harmonisk punktbelysning från Ateljé Lyktan. Badrummet har både liggande och stående kakel i två färger.

Av Sylvia Hardwick

 

I idylliska Åhus i norra Skåne ligger Åhus Gästgivaregård, populärt kallad Åhus Gästis. Här utmed Gamla Skeppsbron har det legat sedan tidigt 1700-talet. Sedan dess har det idag 4-stjärniga Gästis genomgått flera förändringar, exempelvis en utbyggnad med hotellrum och matsal. Nu har ett verkligt ansiktslyft genomförts, denna gång för att skapa ett s.k. boutiquehotell, som erbjuder gästerna känsloupplevelser, atmosfär och appellerar till deras livsstil.

 

Åhus Gästis erbjuder idag både tradition och gemyt. Anläggningen motsvarar alla krav man kan ställa på ett modernt hotell. Läget är utmärkt, mitt i Åhus äldre pittoreska del utmed inloppet till Helge å. Hamnen och ett antal aktiva företag bidrar till att platsen är livaktig året runt.

En tydlig attityd

Ett av företagen i Åhus är Ateljé Lyktan, som under mässan Il Salone 2017 hyrde ett boutiquehotell i Milano som de inredde med sin egen belysning som bas. Konceptet tog man med hem till Åhus och drömmen är nu förverkligad i åtta rum med tillhörande korridor på Åhus Gästis.

För att skapa den sofistikerade stilen kallades inredaren Lena Nyholm in. Lena är stylist med flera tv-produktioner bakom sig, t.ex. Så mycket bättre. Med budskapet att inte hålla igen, har rummen inretts enligt principen More is more, med en tydlig attityd för en smalare designintresserad grupp gäster.

Den vision inredaren Lena Nyholm haft genomsyrar allt. Mot mörkare väggar i blått, grönt och grått har färger, mönster och stilar kombinerats för en balans som höjer rummets karaktär. Möbler, accessoarer och badrumsinredningar i kraftfulla toner har skapat den ombonade men också lyxiga, lite fräcka atmosfären. Och belysningen ger den rätta känslan av trivsam mystik.

Lokala leverantörer

I projektet deltog 21 företag, dels nära partners i planering och med merparten produkter, dels produktpartners för enstaka medverkan. Idén var att så långt möjlig anlita lokala och skånska företag.

Ateljé Lyktan var drivande i projektet och har sina armaturer i alla rum och i korridoren. Blå Station med lång historik och hemvist i Åhus och Skandiform i Vinslöv stod för möblerna. Lovely Linen i Kristianstad levererade bäddset i finaste linne och Studio Glashyttan i Åhus glas och karaffer. David design i Helsingborg bidrog med kompletterande möbler.

Från Stoby Måleri i Hässleholm kom hantverkarna. I Åhus finns Knauf Danogips som levererade en del byggmaterial och Ljus & Comfort som stod för solskydd för fönstren. Från Geberit i Bromölla norr om Kristianstad kom badrumsinredning liksom badrumsbelysning från Ifö Electric.  

Allt fanns inte att tillgå i trakten. FM Mattsson i Mora levererade blandare och duschset. Dörrarna kom från Kali Snickerier i Jönköping, sängar och bäddmadrasser från Talia Beds/Sleepangel och heltäckningsmattor från Milliken. Sandbergs tapeter kombinerades med några av Studio Lisa Bengtssons fantasifulla motiv. Hager Elektro monterade brytare och kontakter.

De partners som ingått i projektet ser också ett värde i att nyttja rummen för företagets egna behov. Och idén finns att fortsätta skapa denna spännande miljö i andra delar av hotellet såsom receptionen och matsalen.  

 

 

Faktaruta

Lite om Åhus Gästis och platsen Åhus

Privatägda Åhus Gästis har 70 bäddar i enkel- och dubbelrum, en del med utsikt mot hamninloppet. Här erbjuds mat av gourmetkaraktär, ofta från lokala odlare och eget trädgårdsland. Man bor personligt och bekvämt, med service och 5 effektiva, välutrustade konferenslokaler från 2 till 100 personer. Det finns en trevlig loungeavdelning med sköna soffor och en stor uteservering med utsikt på båtlivet utmed Skeppsbron. Hotellet arrangerar gärna bröllop, fester, jubileum och minnesstunder i de fina lokalerna.

Här finns även Äspet, ett äldre stugområde och naturreservat med en underbar sandstrand. Sommartid invaderas Åhus av sommargäster som vill njuta av miljön. Här finns även Kristianstad GK och man arrangerar båtturer uppför ån.  

Alla känner till Absolut vodka som tillverkas i Åhus och är ett av världens mest ikoniska varumärken. Här har man sitt destilleri. Många har säkert också smakat god Åhusglass. Och här finns en rad kända företag inom inredning, möbler och belysning. Den världsomspännande Knauf-gruppen, som främst tillverkar gips-, kalk- och cementprodukter, har en stor anläggning i hamnen. Och här finns glashytta och en rad mindre företag.

Åhus ligger i Kristianstad kommun i norra Skåne, utmed den så kallade ålakusten.