Spektakulär fasad i World Trade Center Malmö av Kakeldaxgruppen

Foto: Kakeldaxgruppen

I Västra Hamnen i Malmö färdigställs nu den sista av de tre byggnader som tillsammans utgör stadens World Trade Center. Fasaden täcks av spektakulära plattor i granitkeramik, levererade av Kakeldaxgruppen. Plattorna är självrengörande och har även förmåga att bryta ner skadliga kväveoxider.

 

– Vårt mål har varit att skapa en skimrande diamant precis vid havet som kan stärka våra hyresgästers varumärken och samtidigt öka deras attraktionskraft som arbetsgivare. Fasaden på World Trade Center på Propellergatan har varit en väldigt viktig del i detta arbete och Kakeldaxgruppen har varit ett viktigt stöd längs vägen, säger Måns Herner, projektchef på Midroc.

 

Projektet är inte Kakeldaxgruppens första fasad men hittills det största, och speciellt på flera sätt. Inte minst på grund av plattornas självrengörande effekt och förmåga att bryta ner skadliga kväveoxider. 

 

– Vi är såklart väldigt stolta över att få bidra till denna spektakulära byggnad. Kunden sökte ett totalkoncept med rätt platta och förstklassig monteringslösning vilket vi har levererat, säger Åke Andersson kvalité- och miljöansvarig inom Kakeldaxgruppen.

 

Fasaden på omkring 2 300 m2 har klätts med Diamante, en silverfärgad platta i granitkeramik producerad av italienska Casalgrande Padana. Den tredimensionella plattan speglar himmel och hav, och skiftar nyans i förhållande till solljuset. Monteringslösningen är Kakeldaxgruppens egna och tekniskt unik, helt utan de vanliga luftfickorna mellan plattorna – och helt enligt uppdragsgivarens önskemål.

 

– För oss som fastighetsutvecklare har det varit en fröjd att följa fasadmontaget från första parkett och att se vår vision bli till verklighet. Fasaden är monterad med en fantastisk precision och skapar med sitt skimmer en byggnad som sticker ut, säger Måns Herner.

 

Plattorna är producerade med en självrengörande effekt som aktiveras av sol och nederbörd. När den självrengörande reaktionen sker, frigörs samtidigt ett aktivt syre som bryter ner skadliga kväveoxider till nitrater som inte skadar ozonskiktet. Under ett dygn bryter plattorna på fastigheten ner ungefär lika stor mängd skadliga kväveoxider som 100 fordon genererar under samma tid.

 

World Trade Center i Malmö ingår i ett internationellt nätverk med 318 centers i 89 länder. I Sverige finns idag World Trade Center i Göteborg, Helsingborg, Karlskrona, Lund, Malmö, Stockholm och Växjö. Ytterligare tre planeras i Jönköping, Linköping och Norrköping. Det sju våningar höga kontorshuset som uppförts i Västra Hamnen är det tredje i Malmö.

 

Byggnaden har ritats av Horisont Arkitekter i uppdrag av fastighetsägaren Midroc. Totalentreprenör är Peab och inflyttningen startade i augusti 2019.