Byggnadsvården mer aktuell än någonsin

Foto: Åsa Lindberg

25-27 september träffas mer än 600 personer på Byggnadsvårdens konvent i Mariestad. De är på plats för att gå på föreläsningar om kulturarv, prova på hantverk och prata om hållbart byggande. Med miljön i fokus är byggnadsvården mer aktuell än någonsin och konventet blev snabbt fullbokat.

- Vi förstod tidigt att biljetterna skulle sälja slut, berättar Sara Roland, projektsamordnare på Byggnadsvårdens konvent och byggnadsantikvarie på Västarvet Kulturmiljö.
- Det visar hur stort intresset är för byggnadsvård just nu. Det är fjärde gången vi arrangerar Byggnadsvårdens konvent. Förra gången var vi drygt 500 medverkande, men det tillkommer hela tiden fler yrkesaktiva, så konventet växer fort, vi har över 150 programpunkter. Här finns alla från snickare, dekormålare och timmermän, till arkitekter, ingenjörer och representanter från museer och myndigheter.

Renovera istället för att riva
Inom byggnadsvården vet man hur man bygger hållbart, anser Stephan Fickler, verksamhetsledare på Svenska byggnadsvårdsföreningen:
- Istället för att hela tiden använda nya resurser för att producera något som snabbt slängs är byggnadsvården mer resurssnål i sitt förhållningssätt. Det mest hållbara är förstås att använda befintliga hus i så stor utsträckning som möjligt. Genom varsamt och regelbundet underhåll kan gamla byggnader klara sig fint i många hundra år. Äldre, kulturhistoriska byggnader är också ofta gedigna konstruktioner som kan anpassas för nya användningar, vilket också är klimatmässigt bra.