UNESCO:s världspris går till Niehku Mountain Villa i Riksgränsen

Fr v: Clas Darvik Niehku, Axel Darvik Niehku, Alex Taylor (konferencier) Charlotte Darvik Niehku Patrik Strömsten Niehku, Erik Nissen Johansen Stylt, Elisabeth Johansen Stylt, Carolina Dyrö Stylt, Andreas Hagersjö Stylt, Magnus Stenberg Stylt.

Igår fick svenska designbyrån Stylt och Niehku Mountain Villa ta emot UNESCO:s pris för världens bästa hotelldesign - Prix Versailles. Priset som delades ut under en gala i Paris, fick de för koncept, identitet och inredning av fjällhotellet Niehku i Riksgränsen. Det lilla hotellet i Lappland tog hem segern i hård konkurrens med hotell i Oman, Brasilien, Malaysia, USA och Kina. Niehku är det första Skandinaviska bidraget som får UNESCO:s pris. 

Stylt och Niehku belönades för hur man lyckats kombinera kultur och konstnärlighet med ekonomiska och kommersiella intressen. Det är andra gången den Göteborgsbaserade designbyrån vinner UNESCO:s världspris, något de är ensamma om inom hotellkategorin. För två år sedan fick man priset för sitt arbete för det schweiziska hotellet Spedition i Thun. 

– Att vi vinner UNESCO:s världsmästartitel för andra gången känns oerhört stort. Extra roligt är att göra det med ett projekt längst uppe i Norrland, så långt från den internationella hotellvärlden man kan komma, säger Stylts grundare Erik Nissen Johansen. Dessutom vinner vi i konkurrens med storheter som bl.a. NoMad Hotel i Los Angeles, Kempinski Muscat samt Datai Langkawi i Malaysia.

Niehku, som betyder "dröm" på nordsamiska, är ett exklusivt och högst personligt boutiquehotell som kombinerar fjällaktiviteter och naturupplevelser med boende och gastronomi i världsklass. Hotellet i Riksgränsen, 200 km norr om polcirkeln, är byggt på platsen för malmbanans mer än hundra år gamla lokstall.

– Platsen är historisk. Här stannade ångloken som trafikerade malmbanan mellan Kiruna och Narvik, för underhåll i lokstallet. Detta är en viktig del av hotellets historia och koncept, säger Erik Nissen Johansen.