Brexit slår mot brittisk fastighetsmarknad

Matt Dunham/AP/TT: Brexit får konsekvenser för brittisk bostadsmarknad. Arkivbild.

Den genomsnittliga försäljningen steg i juli med 0,7 procent, den långsammaste ökningen på nära sju år. Analytiker hävdar att utvecklingen startade med brexit-omröstningen 2016.

De senaste tre åren har vi sett en inbromsning av prisutvecklingen i Storbritannien, som huvudsakligen drivits av en inbromsning i södra och östra England, säger Yael Selfin chefsekonom på revisionsbyrån KPMG.

Marknaden står stilla, säger Beatrice Caboche på mäklarbyrån Barnes UK.

Många spekulanter förväntar sig att marknaden blir ännu svagare framöver och vill inte betala överpris för bostäder som kanske kommer att tappa i värde om Storbritannien lämnar EU utan avtal. Säljarna å sin sida väljer ofta att lämna sina hus tomma snarare än att acceptera ett för lågt pris.

I London sjönk fastighetspriserna fyra procent under första kvartalet – det största prisfallet sedan 2009 efter finanskrisen. I välbärgade områden som Mayfair, Knightsbridge och South Kensington har prisfallen varit särskilt kraftiga. Men effekten märks även bland billigare hus, och Beatrice Caboche på Barnes UK varnar för att effekterna kan bli värre än under finanskrisen.

Den här gången har priserna fallit långsammare, men mer stadigt, och vi ser ingen återhämtning.