Nyproduktion bokas senare - konkurrerar med andrahandsmarknaden

pressbild Booli/mynewsdesk

Nya siffror från bostadssajten Booli visar att fler nyproduktionslägenheter bokas eller säljs närmare inflytt än tidigare. Statistiken indikerar att nyproducerade bostäder idag konkurrerar med bostäder på andrahandsmarknaden på ett annat sätt än tidigare.

Från sommaren 2015 till sommaren 2018 bokades eller såldes ca 75% av de nyproducerade bostäderna i Stockholms län 500-700 dagar före inflyttningsdatum. Åren innan låg siffran på 250-300 dagar. De bostäder som haft inflyttning under 2019 har bokats eller sålts närmare inflyttningsdatum igen.

-Den här trenden är kanske egentligen en återgång till det normala. Långt ifrån alla köpare har möjlighet att planera en flytt flera år i förväg. Nu behöver du inte köpa en nyproducerad bostad med lika lång framförhållning - vilket betyder att nyproduktion kan vara aktuellt även för köpare som inte kan planera en flytt med två års framförhållning, säger Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli.

Trenden visar på en nyproduktionsmarknad och ledtider som är tillbaka på liknande nivåer som innan 2015. Det pekar på att nyproduktionen kan konkurrera med successionsmarknaden på ett annat sätt, eftersom nyproduktion kan bli aktuellt för fler köpare i och med att tiden mellan köp och tillträde inte nödvändigtvis behöver skilja sig mellan nyproduktion och succession.

- En stor del av försäljningarna för bostäder med inflyttningsstart 2018 har sålts under 2016 eller 2017. Det gör att optimismen från den uppåtgående marknaden spiller över på dessa försäljningar, trots att marknaden började svaja hösten 2017, säger Matilda Adelborg.

Så har vi gjort för att räkna ut inflyttningsdatum
Bostadssajten Booli har tittat på nyproduktionsprojekt i Stockholms län som har en inflyttningsstart. Inflyttningsstarten anges generellt på tre olika sett:

  • Vid ett datum (t.ex. “2018-04-01”) så används datumet.
  • Vid en säsong/kvartal/månad (t.ex. “Hösten 2019" / “Q2 2019” / “Maj 2018") så används det första datumet i den perioden.
  • Vid ett intervall (t.ex. “Kvartal 2, 2017 - Kvartal 4, 2017”) så används första datumet för det intervallet.