Etapp 1 i Kristineberg klar för granskning

Den nya stadsdelen Kristineberg kommer att ligga i nära anslutning till centrala Vallentuna, mellan Påtåker och Bällsta. Pressbild: Vallentuna.se/mynewsdesk

Kristineberg är en helt ny stadsdel som planeras i anslutning till centrala Vallentuna. Detaljplanen för etapp 1 av området är nu klar för granskning.

Den nya stadsdelen Kristineberg ligger i nära anslutning till centrala Vallentuna, mellan Påtåker och Bällsta. Stadsdelen är ett av Vallentunas större utvecklingsprojekt. När hela området är utbyggt kommer det att rymma cirka 1700-1800 bostäder, flera skolor, förskolor och ett stadsdelscentrum.

En grundläggande utgångspunkt för planeringen av hela Kristinebergsområdet har varit att bostäder och annan bebyggelse ska utvecklas i nära samklang med skog och natur. I juni 2016 antog kommunfullmäktige ett miljöprogram för Kristineberg. Under 2018-2019 genomförde kommunen en serie hållbarhetsdialoger med politiker, tjänstemän och andra inblandade aktörer. Ambitionen är att den nya stadsdelen ska bli en föregångare i Vallentuna ur ett miljö- och hållbarhetsperspektiv.

– Vallentuna ska dra nytta av vårt attraktiva läge och vi vill att Vallentuna växer. Men vi ska växa på ett hållbart sätt. Vallentunas styrka är våra unika natur- och kulturvärden, det är viktigt att vi inte tappar bort det när vi växer, säger Parisa Liljestrand, kommunstyrelsens ordförande.

Planeringen av Kristineberg tas fram i etapper och det är etapp 1 i detaljplaneringen som nu är klar för granskning. Planområdet ligger i sydöstra Vallentuna och består idag av skogsmark. Området gränsar till Arningevägen, Påtåker och Okvista industriområde.