Segerstedtshuset i Uppsala anknyter till den närliggande naturen

Text: Annika Wihlborg Bildkälla: Indicum inredningsarkitekter

I början av september invigdes Segerstedtshuset i Botaniska trädgården i Uppsala.
Det är ett nybyggt hus signerat det danska arkitektkontoret 3XN med inredning av Indicum inredningsarkitekter, som ska samla hela universitetsledningen och universitetsförvaltningen, sammanlagt drygt 600 medarbetare, under ett och samma tak.

Utöver kontor inrymmer Segerstedtshuset även en servicedesk för studenter, restaurang och ett mötestorg som är tillgängligt för alla inom universitetet. Kontorsmiljön består både av enskilda arbetsrum, kontorslandskap och aktivitetsbaserad delar.

Arbetsnamnet för Segerstedtshuset har varit ”Ett hus i parken”. Såväl exteriör som interiör anknyter till husets placering, mitt i Botaniska trädgården.

–Vi har tagit fram planritningar och följt 3XN:s naturtema vad gäller färgsättning och val av möbler och inredning. Mycket inredning är specialritad för att passa ihop med husets annorlunda arkitektoniska utformning. Vi har utgått från temat ”Abstrakt natur”, vilket åter-speglas i alltifrån bordsskivor till textilier med triangelformade mönster. Vi har exempelvis valt en ullmatta istället för polyester och basen i färgskalan är olika nyanser av grönt, säger Kristin Östberg, inredningsarkitekt på Indicum inredningsarkitekter.

Olika nyanser av grönt

Varje våningsplan har sin identitetsfärg, blå, gul eller röd, vilket även gör det lättare att orientera sig i byggnaden. I mötesrummen finns bland annat ljuddämpare i olika gröna och svarta nyanser. De gröna nyanserna som återkommer i huset ger ett vilsamt och rogivande intryck i kombination med naturmaterialen som går som en röd tråd såväl interiört som exteriört i hela Segerstedtshuset.