Hur farligt är blåbetong?

Jämfört med blåbetong är markradon en betydligt vanligare orsak till förhöjda radonvärden.

Alla stenbaserade byggnadsmaterial innehåller radium som sönderfaller till radon. Blå lättbetong (ofta kallad blåbetong) är farlig på så vis att den avger mer radon än andra byggnadsmaterial. Att ett hus är byggt med blåbetong innebär dock inte per automatik förhöjda radonhalter i inomhusluften. Det kan skilja stort beroende på hur mycket och vilken sorts blåbetong som använts, vilken del av huset som består av blåbetong samt hur väl ventilationen fungerar.

Vid vissa förhållanden kan användningen av blåbetong i bostaden bidra till att radonhalten överskrider referensvärdet på 200 Bq/m³. I en del fall kan blåbetong orsaka radonhalter upp till 1 000 Bq/m³. På det viset kan blåbetong vara farligt och utgöra en hälsorisk för de boende. Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att totalt cirka 500 personer per år drabbas av lungcancer som en följd av radon i inomhusluften. Markradon är dock en betydligt vanligare orsak till förhöjda radonvärden än blåbetong.

Mätning är enda sättet att identifiera radonproblem
Det kan vara svårt att med blotta ögat avgöra om blåbetong använts i ett hus och om det i så fall bidrar till en förhöjd radonhalt. För att identifiera blåbetong bör man först mäta radonhalten i huset. Om mätningen visar förhöjda värden och huset är byggt under den aktuella tidsperioden (1929-1975) bör man anlita en radonkonsult som med en gammamätare kan särskilja eventuell blåbetong från andra byggnadsmaterial. Du finner radonkonsulter på Svensk Radonförenings hemsida.

Förhöjda värden kan åtgärdas
Samtidigt som blåbetong kan vara en allvarlig hälsorisk finns i dag goda möjligheter att både identifiera och åtgärda ett hus som är byggt med detta byggnadsmaterial.
– Den vanligaste åtgärden är att justera ventilationen och öka luftväxlingen. Ibland räcker det med ett förbättrat självdrag för att lösa problemet. Vilken lösning som är bäst varierar dock från fall till fall, kommenterar Karl Nilsson, vd för Radonova Laboratories.

– Frågan om blåbetong aktualiseras ofta i samband med husköp. En spekulant som hör ordet blåbetong kan givetvis få kalla fötter. Det är dock viktigt att inte alltid sätta ett likhetstecken mellan blåbetong och hälsorisk. Risken uppstår snarast när en förhöjd radonhalt inte åtgärdas och de boende exponeras för radon under en längre period, fortsätter Karl Nilsson.

Kort om blåbetong
Blåbetong är ett byggnadsmaterial som tillverkades mellan år 1929 och 1975, främst i Yxhult och på Öland. Materialet var enkelt att bygga med och användes under den perioden främst i innerväggar, ytterväggar och bjälklag. Blåbetongen är baserad på uranrik alunskiffer vilket är anledningen till att materialet avger mer radon än andra. Blåbetongens ”storhetstid” var främst under 60- och 70-talen då den användes som byggnadsmaterial i många av bostäderna i det så kallade miljonprogrammet.