Nu byggs bostadskvarteret Garvaren på Pantarholmen i Karlskrona

Bostadsrätterna och hyresrätterna kommer att dela samma innergård. Där det också ska finnas ett växthus och sittmöjligheter.
Det blir ett kvarter med blandad upplåtelseform. 67 bostadsrättslägenheter och 47 hyresrättslägenheter.
Läget vid vattnet ger många av de boende havsutsikt.
Bostäder på ett till fyra rum blir det.

Naturnära vid vattnet på Pantarholmen i Karlskrona bygger nu HSB produktion i sydost 67 bostadsrättslägenheter och 47 hyresrättslägenheter. För entreprenaden står Blekinge Rot AB och Pontus Möller Arkitekter har ritat bostadshusen.

Garvaren som kvarteret heter byggs i två etapper med inflyttning 2020 och 2021. Huset ligger naturnära vid vattnet. Vilket ger många av de boende havsutsikt. I huset finns garage som är placerad under en gemensam innergård.

– Det som är unikt med projektet är att vi bygger bostadsrätter och hyresrätter som delar samma innergård. Det har vi inte gjort på länge, säger Kajsa Högelius, verksamhetschef nyproduktion på HSB Sydost som också är byggherre.

– Vi ville att det skulle vara en möjlighet för människor med olika boendeformer att träffas. Tidigt i projektet tittade vi på en gemensam tvättstuga men valde tillslut att ha tvättmaskiner och tork i varje bostad. Vilket gjorde att vi kunde bygga ett lite större växthus med pentry och toalett. Så att det kan vara ett ställe där man kan ta en kopp kaffe, sitta och hänga lite när man odlar sina tomater, Kajsa Högelius.

Balkong eller uteplats och hållbara material

De 114 bostäderna på mellan 1 till 4 rum med öppna planlösningar har antingen balkong eller uteplats av vilka många kan glasas in. Arkitekten Thomas Mauritzon beskriver husen som "en stabil modern tegelarkitektur med välstuderade detaljer med skulpturalt saxade burspråk. De branta sadeltaken är beklädda med släta takpannor vilket ger ett modernt uttryck". När det gäller materialval har man jobbat med en hög standard även interiört. Alla bostäder kommer att ha slipbar parkett samt kakel och klinker i kök och badrum. För bostadsrätterna gäller som alltid i HSB-produktioner valmöjlighet i form av olika tillval.

Även HSB flyttar in
Längst ned i fastigheten kommer även HSB Sydost att ha sitt kontor. Pantarholmen som ligger 1,5 kilometer från stadskärnan ger enligt Kajsa Högelius ger en bra tillgänglighet för HSB:s medlemmar.

Konst i koppar

HSB har en lång tradition av konst i bostadsmiljöer.  Konsten ska vara en självklar del i nybyggnadsprojekten. Något som gäller även för Garvaren.

– I det här projektet har vi en bronskonstnär, Mats Åberg, som har skapat olika varianter av Blekingens landskapssymboler som kommer att finnas i trapphusen. Skulpturer på gården. Där ville vi ha konstverk som man kan klänga lite på, säger Kajsa Högelius och fortsätter:

– Vi tycker att det ska synas att vi har en omtanke om fastigheten. Ju finare du gör den från början desto mindre sannolikt är det att något förstörs, avslutar hon.