Mer solenergi i Hammarby Sjöstad ​​​​​​​

Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons

Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) ska bygga ett nytt solkraftverk i Hammarby Sjöstad. Kvarteret Maltet har fått 154 solcellspaneler som ska producera el till fastigheten.

– För att minska SKBs klimatavtryck har vi sedan 2014 installerat anläggningar för solenergi, säger Christer Lindoff, driftchef på SKB.

Det nya solkraftverket är en anläggning i storleken 46,2 kW med 154 solcellspaneler, med en yta som motsvarar lite mer än en tennisplan. I snitt kommer det att producera 38 300 kWh/år, vilket motsvarar ca 5,5 % av hela fastighetens gemensamma elanvändning.

– Elen från solkraftverket används till den allmänna elanvändningen, som trapphusbelysning, tvättstugor, hissar, ventilation och värmepumpar, berättar Christer Lindoff.

SKB har sedan tidigare en anläggning i Hammarby Sjöstad, på kvarteret Kappseglingen, men solkraftverk finns också på stockholmskvarteren Muddus, Lillsjönäs och Nya Lillsjönäs. Solkraftverk kommer också att installeras på SKBs kommande nyproduktioner Docenten, Lysosomen och Nockebyskogen.