JM storsatsar på Kajplats Kvarnholmen i Nacka

Naturskönt med utsikt över vattnet på gränsen mellan Stockholm och Nacka ligger Kajplats Kvarnholmen. Kvarteret omfattar totalt fem hus. Garage finns under huset och skola, matbutik, caféer och restauranger ligger några minuter bort. Foto: JM
Öppna planlösningar och en inglasad balkong. Foto: JM

Text: Mari-Louise Paulson

 

I västra delen av Nacka kommun på Kvarnholmen satsar bostadsbyggaren JM stort. På en gammal industritomt färdigställs nu 221 bostäder med utsikt över vattnet, gemensamma takterrasser och inglasade balkonger.

Naturskönt med utsikt över vattnet på gränsen mellan Stockholm och Nacka ligger Kvarnholmen. Halvön som huserar många gamla industribyggnader som till exempel Qvarnen Tre Kronor, Silon, Hamnkontoret och Hamnmagasinet är exempel på några.

Fram till 1992 huserade KF:s bageriverksamhet där men i mitten av 2000-talet började man utveckla holmen till en ny stadsdel. 2012 sålde KF Fastigheter sin ägandeandel av utvecklingsbolaget KUAB till ett företag som ägs gemensamt av Folksam och byggbolaget Peab och JM. Flera av de gamla industrihusen har omvandlats till bostäder och andra spektakulära projekt har byggts nytt som till exempel Stockholm Lighthouse.

Kajplats Kvarnholmen
Nu färdigställs ett annat intressant projekt, Kajplats Kvarnholmen utvecklat av JM. På en smal och väldigt brant tomt med utsikt över Djurgården och Saltsjön omgiven av fabriksbyggnader har arkitekten Brunnberg & Forshed skapat fem torn med en gemensam bas. I våningarna ligger bostäder, i den sammanlänkande byggnaden som följer kajen finns lokaler, butiker, restauranger och annan service.

Balkonglösa fasader
När det gäller själva bostäderna så kan man undra varför man bygger lägenheter med havsutsikt utan balkong? Så är det inte men på grund att platsen är väderutsatt har man valt att lägga balkongerna inne i lägenheten, som går att ha öppen eller stängd. Inglasad om man så vill. I husen finns också gemensamma takterrasser för den som föredrar det. De balkonglösa fasaderna gör också så att projektet ännu mer kommunicerar med de omgivande byggnaderna. Just nu är bygget i slutskede med en planerad inflyttning i slutet av 2020.