Ingen coronakris för NCC

Pontus Lundahl/TT: NCC presenterar kvartalsresultatet. Arkivbild.

Byggföretaget NCC gjorde en förlust före skatt på 90 miljoner kronor för första kvartalet. Det kan jämföras med förlusten på 370 miljoner kronor motsvarande period förra året.

Första kvartalet är alltid säsongsmässigt svagt, vilket påverkar projekten. Så vi har alltid ett stort negativt resultat. Det här kvartalet så förbättrades det av två saker: dels har vi sålt en stor fastighet som en del av vår fastighetsutvecklingsaffär. Det underliggande resultatet från de byggande verksamheterna har även förbättras, vilket gör att vi får ett betydligt bättre resultat, säger Tomas Carlsson, vd på NCC, till TT i samband med rapportsläppet.

Omsättningen steg till 11 766 miljoner kronor, jämfört med 11 434 miljoner kronor ett år tidigare. Orderingången sjönk marginellt till 15 458 miljoner kronor.

"Finns naturligtvis risker"

Enligt bolagsledningen har coronakrisen än så länge inte medfört några väsentliga störningar.

Till och med i dag har vi inga väsentliga störningar. Naturligtvis finns det utmaningar på enskilda projekt, men vi kan inte säga att vi har någon störning för koncernen som helhet, säger Tomas Carlsson.

Det finns naturligtvis risker framöver. Vi följer den allmänna samhällsekonomin med viss moderation. Det måste man tänka på framöver, att om ekonomin går ned kraftigt så går byggandet också ned, tillägger han.

Ingen coronaeffekt

NCC har anställda från flera andra länder och en stor del av deras materialförsörjning kommer från flera håll i Europa. Trots det berättar vd:n att företaget inte haft några större störningar i produktionen.

Vi kan inte säga att vi har haft några stora störningar på grund av det, men vi har fått jobba med det i enskilda projekt då vi har vissa medarbetare som sitter i karantän. Däremot tycker vi att det är väldigt viktigt att den fria rörligheten kommer i gång, för annars kommer ekonomin i det stora hela att sakta strypas.