Batljan anhållen – SBB-aktien störtdyker

Lars Pehrson / SvD / TT: Ilija Batljan. Arkivbild.

Beskedet kom först i ett pressmeddelande från bolaget och har bekräftats av Ekobrottsmyndigheten, som i övrigt är mycket förteget.

Vad det är för typ av brott, vill myndigheten inte gå in på, inte heller om någon häktningsframställan planeras, men senast fredag måste en sådan lämnas in till tingsrätten.

Förutom insiderbrott kan det även innebära bland annat olagligt röjande av insiderinformation liksom förbud mot marknadsmanipulation.

Inte heller Finansinspektionen (FI) eller Stockholmsbörsen vill säga någonting om misstankarna eller varifrån uppgifterna kommer ifrån. En vanlig väg är att börsen upptäcker misstänkta olagliga affärer, som anmäls till FI som vid brottsmisstankar skickar vidare till åklagare.

Vill inte uttala sig

SBB:s finanschef Rosel Ragnarsson vill dock inte uttala sig när TT talar med henne:

Jag vet ungefär det som gått ut i pressmeddelandet just nu, säger hon.

TT: Har du varit i kontakt med honom?

Nej, det har jag inte varit.

TT: Vad gör ni från företagets sida?

Vi har ingen mer information att ge ut, utan bolaget rullar på som vanligt naturligtvis.

I pressmeddelandet skriver bolaget att under frånvaron kommer vice vd Krister Karlsson att agera som tillförordnad vd.

I blåsväder förut

Det är inte första gången som 52-årige Ilija Batljan hamnat i blåsväder. Efter att ha varit socialdemokratisk politiker och kommunalråd i Nynäshamn slutade han 2011 för att bli vice vd i Fjärde AP-fondens fastighetsbolag Dombron, som senare ändrade namn till Rikshem.

I december 2015 fick dock Batljan sparken som vice vd för Rikshem efter att det avslöjats att han gjort stora fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera styrelsen.

I april 2016 bildade Batjlan fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB efter att skjutit in 20 miljoner kronor i eget kapital och lånat uppemot 300 miljoner kronor, enligt en intervju med Dagens industri.

Jag tog en enorm risk. Men jag har suttit i en källare i Bosnien med min fru och dotter och funderat på om nästa flygbomb ska träffa mitt hus eller grannens. Så jag har kanske en lite annan syn på risk än en del andra, sade Batljan i intervjun.

Vuxit sig stort

Bolaget har vuxit sig stort och har drygt 13 000 lägenheter på ett 30-tal orter runtom i Sverige, till stor del i så kallade miljonprogramsområden.

SBB:s aktie har under det senaste året stigit kraftigt men dagens besked gav en tvärnit. Efter att först handlats ned över 40 procent ligger aktien på drygt 15 procent minus med ett par timmars handel kvar innan Stockholmsbörsen stänger.