Kontorshuset Prisma blir en arena för innovation och nätverkande i Helsingborgs nya stadsdel

Prisma är det första kontorshusets som byggs i Helsingborgs nya stadsdel Oceanhamnen. Bildkälla: Erik Giudice Architecture, Anders Larsson

Mittemot Helsingborgs centralstation och Knutpunkten växer stadens nya stadsdel Oceanhamnen fram. I slutet av 2020 står Prisma klart, ett kontorshus vars arkitektoniska utformning hämtat inspiration från europeiska metropoler.

Text: Annika Wihlborg

Oceanhamnen är ett av Helsingborgs stads viktigaste stadsbyggnadsområden. Här skapas en helt ny stadsdel med kontor, bostäder, handel och restauranger i direkt anslutning till vattnet. Prisma byggs på Oceanpiren och är det första kontorshuset som färdigställs i Oceanhamnen. I januari 2021 räknar byggherren Wihlborgs med att Prisma står inflyttningsklart. Kontorshuset blir mellan sex och åtta våningar högt och får en samlad yta på 13 000 kvadratmeter. Prisma blir en hållbar byggnad, ambitionen är att certifiera hela fastigheten enligt Miljöbyggnad Nivå Guld. Prisma kommer bland annat att förses med solpaneler och ett sedumtak.

–Oceanhamnens centrala läge är verkligen unikt och Prisma kommer att bli ett kontorshus utöver det vanliga, säger Jan-Erik Johansson, fastighetschef på Wihlborgs.

Storskaliga glaspartier ger generöst ljusinsläpp

Namnet Prisma anspelar på att det på byggnadens fasad finns flera stora glaspartier som ska reflektera solens strålar och havsytans glitter. Glaspartierna innebär också att Prisma får ett generöst ljusinsläpp, bland annat genom ett segelliknande innertak som knyter an till fastighetens läge nära havet.

Bland de kommande hyresgästerna i Prisma finns EY, Resurs Bank och teknikhubben Hetch, en arena för innovativa teknikbolag. Tanken är att få till en spännande blandning av nystartade och etablerade bolag. I huset kommer det även att finnas en restaurang, välkomstservice och en mötesplats på entréplan. Högst upp i huset anläggs en stor takterrass med utsikt över Öresund.