Siktet inställt på målet om fossilfri förskola

Trä är en viktig råvara för att sänka klimatpåverkan i bygget av Förskolan Hoppet. Foto: Derome

Går det att bygga en fossilfri förskola? Det undersöker lokalförvaltningen i Göteborgs Stad och Derome med Hoppet - förskolan som vill utmana och skapa förändring inom byggbranschen. Nu drar arbetet igång på Hisingen.

Planerna skissades upp redan 2017 och nu tre år senare startar byggnationen på Backa Kyrkogata. Den förväntas pågå fram till slutet av 2021, under Göteborgs jubileumsår. Förskolan blir en åtta avdelningar stor förskola med plats för 144 barn. Förskolan kommer att ha eget tillagningskök och dela ytor för hämtning och lämning med den intilliggande Backaskolan.

Framgång som ger ringar på vattnet
Förskolan Hoppet, är precis som namnet antyder stadens första projekt att ta sikte på målet om fossilfrihet. Men redan nu ser Göteborgs Stad potential för liknande byggprojekt berättar Elsa Fahlén, innovationsledare för Hoppet på lokalförvaltningen.

Så svaret på den inledande frågan om det går att bygga fossilfritt är - nej inte än, men tack vare ansträngningarna med Hoppet tas ett rejält kliv på resan. Och den resan börjar nu!