Knutpunkt för akademi, forskning och näringsliv i Flemingsbergsdalen

Bild: Vectura

Huddinge kommun, Vectura Fastigheter och Stiftelsen Clara har tecknat en avsiktsförklaring avseende två fastigheter i centrala Flemingsberg. Ambitionen är att utveckla dessa till en knutpunkt för akademi, forskning och näringsliv i Flemingsbergsdalen som ska bli en dynamisk och multifunktionell plats med 35 000 nya arbetstillfällen, 5 000 nya bostäder, service och handel.

- Det här blir inte bara en tillgång för utvecklingen av Flemingsberg, utan det ger även positiva effekter för hela Huddinge och södra Stockholm. Utvecklingen ligger i linje med planeringen för Flemingsbergsdalen som en ny arbetsplatsnod i södra Stockholm samt möjliggör för högskolan och akademierna att utvecklas än mer och vara ett attraktivt campus i Stockholmsregionen, säger Nicholas Nikander, kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor, Huddinge kommun.

Avsiktsförklaringen innebär att Huddinge kommun tillsammans med Vectura och Stiftelsen Clara ska ta fram en vision och målbild för fortsatt utveckling av byggrätten på de två fastigheterna. Syftet är att binda samman Campus Flemingsberg med det nya stadscentrumet i Flemingsbergsdalen och ge Campus en ny framsida mot ett nytt resecentrum, kallat bytespunkt Flemingsberg. Målet är att området ska utvecklas till en öppen och tillgänglig plats för alla och bidra till att näringsliv, akademi och civilsamhälle i Flemingsberg kopplas samman.

-Vi ser fram emot att utveckla platsen tillsammans med Huddinge kommun, Stiftelsen Clara och i samverkan med andra aktörer. Det är en plats vi tror mycket på och stadsutveckling som vi på Vectura gärna tar oss an. Vi är glada över att få vara med och bidra med innehåll kopplat till akademi, forskning och näringsliv som är en del av vår långsiktiga affär säger Micael Averborg, Affärsenhetschef Kommersiellt, Vectura Fastigheter.

I april i år godkände kommunfullmäktige i Huddinge kommun ett planprogram för hur Flemingsbergsdalen och de centrala delarna av Flemingsberg ska utvecklas och skapa arbetstillfällen, nya bostäder och service. Ett av huvudsyftena är att binda samman det nya stadscentrumet i Flemingsberdalen med angränsande stadsdelar och bebyggelse. För att koppla Campus Flemingsberg mot stadscentrum har planprogrammet översiktligt skissat på en ny bebyggelse i snittet mellan Södertörns högskola och den nya bytespunkt Flemingsberg. Bytespunkt Flemingsberg ska utvecklas till en av södra Stockholmsregionens största och viktigaste nod för kollektivt resande. Preliminär tidplan för visions- och utredningsarbete är 2020-2022.