Biomedicum kammade hem vinsten i internationell tävling

Foto: Akademiska Hus

Prisregnet fortsätter över Biomedicum – ett av Europas största forskningslabb inom medicin som Akademiska Hus har uppfört åt Karolinska Institutet i Solna. Som enda nominerade svenska bidrag kammade byggnaden hem vinsten i den prestigefyllda internationella tävlingen Mipim Awards 2020.

Det är i kategorin Best Healthcare Development som Biomedicum tog hem första pris på den franska fastighetsmässan i Paris. 

– Vi är otroligt stolta över att Biomedicum uppmärksammas internationellt och att byggnaden återigen prisas. Målsättningen har varit att skapa en unik samlingspunkt för gränsöverskridande forskning och samverkan. Den här vinsten är ett kvitto på att vi genom ett gott samarbete med KI och övriga inblandade parter har lyckats med det, säger Hayar Gohary, projektdirektör på Akademiska Hus.

Biomedicum är ett av Europas största forskningslabb med plats för upp till 1 600 forskare och övrig personal vid KI. Byggnaden sträcker sig över elva våningar och är utrustad med spetsteknologi för att möjliggöra världsledande experimentell forskning. Biomedicum ska främja interaktion, nya samarbeten och utbyte av erfarenheter, idéer och tekniker över gränserna när flera vetenskapliga discipliner för första gången samlas under ett och samma tak. För Akademiska Hus är det fastighetsbolagets enskilt största byggprojekt någonsin, som stod klart för inflyttning i april i 2018 – före utsatt tid och till en lägre kostnad än beräknat.

Biomedicum har uppmärksammats vid flera tillfällen, bland annat har byggnaden utsetts till Årets Bygge 2019.