Pether Fredholm utsågs till södra Sveriges främsta entreprenör

Pether Fredholm, vd för JSB construction AB, utseddes till södra Sveriges främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year och går därmed vidare till nationell final. Foto: JSB

Pether Fredholm, vd för JSB construction AB, utsågs till södra Sveriges främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year och går därmed vidare till nationell final. 

Det var ett tufft motstånd i tisdagens final där tio drivna entreprenörer gjorde upp om titeln som årets entreprenör. I slutet av den digitala livesändningen stod det klart att Pether Fredholm, vd för JSB construction AB tog hem titeln i Region Syd.

Juryns motivering ljöd
”Genom att ständigt ligga i framkant och driva innovation har entreprenören byggt upp sitt företag från grunden. Långsiktighet, såväl inom den egna organisationen som externt, samt hållbarhetstänk, präglar bolaget. Orderböckerna är fulltecknade en lång tid framöver och entreprenörens förhoppning är att dubbla omsättningen inom 5 år. Årets vinnare av huvudpriset i region syd är en entreprenör som vet hur man bygger ett framgångsrikt bolag i miljardklassen, med sunda värderingar och mycket nytänk i en traditionell bransch”

-Det här priset är otroligt hedrande, inte bara för mig utan för alla mina medarbetare och alla människor som jag arbetar tillsammans med utanför företaget, säger Pether.

När en takreparation inte kunde fullföljas bytte Pether Fredholm karriärbana från civilekonom till byggherre. Pether ägde några fastigheter och våren 1997 behövde en av fastigheterna renoveras. Det visade sig snart att den lokala byggaren hade ekonomiska svårigheter och kunde inte avsluta sitt arbete. För att lösa problemet köpte Pether företaget. När takrenoveringen var klar valde han att satsa på det lilla byggföretaget som i dag är JSB, ett av Sveriges största privata byggföretag.

Pether har lett JSB från konkursens brant till en omsättning på över två miljarder kronor. Han utmanar byggbranschen genom att engagera sig i frågor som schyssta arbetsvillkor, säker arbetsmiljö och hållbarhet. I JSB:s fortsatta tillväxtresa spelar digitaliseringen en viktig roll. Pether vill ligga i framkant vad gäller digitala arbetssätt och lösningar.