Rio Sundbyberg kombinerar citypuls med småstadslugn

Lägenheterna utrustas med generösa balkonger i olika väderstreck. Bild: Dinelljohansson

 

 

I centrala Sundbyberg byggs ett innovativt kvarter vid namn Rio Sundbyberg. Kvarteret, som består av 173 bostadsrättslägenheter fördelat på ett hus med fem trappuppgångar och en stor kommersiell våning, ska bli något utöver det vanliga.

 

bild
Färgstarka detaljer och konstnärlig utsmyckning är ett genomgående tema i Rio Sundbyberg. Bild: Dinelljohansson

Text: Annika Wihlborg

Rio är byggherren Tobin Properties tredje kvarter i centrala Sundbyberg. Här byggs kompakta och smart planerade lägenheter med en genomtänkt design. Tanken är att skapa ett kvarter som harmonierar med Sundbybergs befintliga småstadsliknande bebyggelse och samtidigt sticker ut med ett modernt uttryck. Under kvarteret byggs ett garage och på bottenplan skapas kommersiella lokaler för bland annat restauranger, caféer och butiker.

bild
Rio Sundbyberg ligger mitt i centrala Sundbyberg och förstärker småstadskänslan med kommersiella lokaler i bottenplan. Bild: Dinelljohansson

Balans mellan privat sfär och sociala möten

Det är den välrenommerade arkitektbyrån Dinelljohansson som står för den arkitektoniska utformningen av Rio Sundbyberg. Deras vision var att skapa ett bostadshus som är byggt för att kunna erbjuda en perfekt balans mellan sociala möten och den privata bostadens lugn och ro. Kombinationen citypuls och lugn och ro avspeglas också i att husets två fasader har olika karaktär. Fasaden som vetter mot Ekensbergsvägen präglas av citypuls och folk i rörelse, medan fasaden mot Vintergatan istället karakteriseras av avskildhet och lugn. På husets bottenvåning finns ett över nattningsrum som de boendes vänner och familj kan disponera.

bild
Samtliga boende får tillgång till en gemensam och generös takterrass högst upp i huset.Bild: Dinelljohansson

 

Här finns även ett cykelförråd med verkstadsdel för boende som exempelvis behöver utrymme för att laga sin cykel. I kvarteret har Tobin Properties satsat mycket på den konstnärliga utsmyckningen. De har anlitat konstnären Michel Bussien, som har skapat färgstark utsmyckning på flera platser runtom i kvarteret. Högst upp i huset finns en gemensam grönskande takterrass med gott om utrymme för umgänge. Här planeras även ett orangeri.

 

bild