Efterfrågan på större och naturnära bostäder ökar - så blir bostadsåret 2021

Bild: Alexander Schimmeck/Unsplash

I december förblev både bostadsrätts- och villapriser oförändrade. På årsbasis steg villapriserna med 13 procent och bostadsrättspriserna med 7 procent. Fritidshuspriserna ökade med 12 procent under året. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Trots en stillastående utveckling upplever vi stark tro på stigande priser hos bostadsköparna. Det snabbar på försäljningstiderna eftersom många vill köpa sin nya bostad nu om priserna skulle öka mer framöver. Särskilt tydligt syns detta på villor och fritidshus där utbudet dessutom är mycket lågt, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

I Stor-Stockholm och Stor-Malmö sjönk bostadsrättspriserna med 1 procent den senaste månaden, medan de i övriga storstadsområden och i riket som helhet förblev oförändrade. Under året som gick steg bostadsrättspriserna mest i Stor-Malmö – upp 9 procent. Bostadsrättspriserna i Sverige steg med 7 procent under 2020.

– Svenskarna väntas fortsätta prioritera det egna hemmet under 2021, vilket får stor påverkan på bostadsmarknaden. Allt fler vill kunna kombinera jobb och fritid på ett bra sätt, vilket särskilt kommer att öka efterfrågan på större bostäder med goda pendlingsmöjligheter, säger Marcus Svanberg. 

Stor-Stockholm är den enda av storstadsregionerna där villapriserna steg i december med en ökning på 1 procent. I övriga regioner, inklusive riket, låg priserna stilla. På årsbasis steg villapriserna i landet med 13 procent. Mest steg priserna i Stor-Malmö och Stor-Stockholm som visar en ökning med 15 procent.

– Höga bostadspriser i kombination med skarpa kreditregler och osäkerhet i den egna ekonomin gör att förstagångsköpare med små marginaler får ännu svårare att komma in på bostadsmarknaden. Förhoppningsvis har regeringen och bostadsminister Per Bolund (MP) som nyårslöfte att arbeta för omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter
1. Blekinge län +23%
2. Kalmar län +20%
3. Gotlands län +12%

Villor
1. Jämtlands län +18%
2. Gävleborgs län +17%
3. Västerbottens län +16%

Fritidshus
1. Kalmar län +22%
2. Kronobergs län +19%
3. Västmanlands län +18%

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling