Kanozis förslag blev utvalt - Parkeringshuset Yllekoftan Malmö

Vy från sydväst, solceller och verikalt växthus med batteriskåp. Illustration: Kanozi Arkitekter

Elbilar är utan tvekan ett av framtidens främsta mobila färdsätt. Kanozis innovativa förslag för att optimera räckvidden är ett soluppvärmt parkeringshus med snabbladdning. På så sätt är bilbatterierna varma vid start och räckvidden kan maximeras.

Parkeringshuset går under namnet Yllekoftan och planeras att byggas i södra Hyllie utanför Malmö city, i kvarter Ylletråden. Uppdragsgivare är Malmö stads kommunala parkeringsbolag, Parkering Malmö, som efterfrågade skisser på ett P-hus med fokus på elproduktion och lagring. Kanozis förslag blev utvalt av Parkering Malmös jury med motiveringen:

”Yllekoftan är ett förslag som överraskar i innovationshöjd. Varma batterier i växthus och en modern mack bakas in i en gestaltning som känns lika naturlig som ny”.

Yllekoftan är ett klimatskyddat och soluppvärmt mobilitetshus. Ett glashus som fungerar på samma sätt som ett växthus och övervärmen ventileras i toppen. Med solens hjälp får man en naturlig uppvärmning av huset och skapar med det bättre förutsättningar för batterier både i bilar och stationära, för lagring.

 

bild

 

– Lagring av el kommer vara avgörande för att klara av att fasa ut användning av fossila bränslen i framtiden. Batterier tappar sin kapacitet i kyla, så tror vi att vi behöver hitta smarta sätt att jobba med batterier, laddning och elbilar, ett soluppvärmt P-hus tror vi kan var en sådan lösning. säger Marcus Hultberg, arkitekt på Kanozi Arkitekter.

Inom en ganska snar framtid kommer ny batteriteknik med till exempel superkondensatorer att börja ersätta dagens stationära batterier och ge en mer effektiv och långsiktig, hållbar lagring av el. En ny typ av ellagring kommer då även ge möjlighet att tanka en elbil på samma korta tid som en bensinbil idag.

– Då vill vi återigen integrera tankstationer inne bland bostäder i staden, som servicehubbar där man ska kunna snabbladda bilen och samtidigt hämta eller lämna paket i boxar strax intill. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Marcus Hultberg.