Junior Living bygger bostäder för unga i Uppsala

Skiss: Andreas Martin-Löf Arkitekter

Den progressiva bostadsutvecklaren Junior Living, som bygger ytsmarta, designade lägenheter med ovanligt kort och effektiv produktionstid - fokuserar nu på Uppsala med sitt nya projekt Solitär i Luthagen. Bostadsutbudet för studenter och unga är fortsatt mycket ansträngt: ”Drygt hälften av landets högskolekommuner bedömer att det saknas bostäder åt studenter” enligt Boverkets senaste undersökning i ämnet.

 

bild
Junior Living har tidigare mycket framgångsrikt sålt sina ytsmarta designade lägenheter i Stockholmsområdet. Deras patenterade byggsystem garanterar hög kvalitet, god design samt snabb och kostnadseffektiv produktion. Med prefabricering inomhus i svensk fabrik där lägenheterna byggs kompletta med badrum, kök, förvaring och balkong möjliggörs en mycket snabb och hållbar byggprocess med mindre materialspill och en halverad byggtid. Illustration: Andreas Martin-Löf Arkitekter

 

Gemensamt är framtiden

Solitär är ett hus helt skapat efter nya tidens behov, där man bor ytsmart i sin lägenhet men delar på stora gemensamma ytor. Huset inrymmer 107 bostadsrätter (1:or och 2:or), samtliga med egen balkong eller altan. I Solitärs entré möts man av en lounge/café och på taket med utsikt över Uppsala får de boende extra utrymme i form av en inglasad takterass med stationer för hemmakontor och studier både utomhus och inomhus. Garageplanet har med sitt hållbarhetstänk anpassats efter ett aktivt cykelliv med verkstad att laga cykeln i och många platser för elbilar. Här finns även en tvättstuga med tillhörande lounge att umgås i. Den stora trädgården har dessutom grillplatser, yogadäck och utegym.  

 

Arkitekten som vill utmana

Arkitekten bakom Solitär, Andreas Martin-Löf är en av de starkast lysande stjärnorna på arkitekthimlen. Ung, progressiv och med en vilja att skapa ytsmarta och väldesignade lägenheter till unga. 

 

bild
Arkitekten bakom Solitär, Andreas Martin-Löf. Foto: Andreas Martin-Löf Arkitekter

”Redan när jag studerade på KTH Arkitektur började jag intressera mig för bostadsbyggande – och hur det kan utvecklas. Under mina första år som praktiserande arkitekt märkte jag dock hur oerhört konservativa de stora svenska byggbolagen är när det kommer till bostadsproduktion. Det var därför självklart för mig att vara med och utveckla koncept för effektiva smålägenheter. Att medverka till att fler, mindre och billigare, lägenheter produceras känns oerhört angeläget för mig, säger Arkitekt Andreas Martin-Löf.

 

bild
Den gemensamma takterrassen på Solitär. Illustration: Andreas Martin-Löf Arkitekter 

Inflytt i Brf Solitär planeras redan till kvartal 2, 2022. För att kunna uppleva känslan i sin framtida lägenhet finns en fullutrustad visningslägenhet placerad på byggplatsen i Luthagen, Uppsala.