Årets finalister i Svenska Ljuspriset

Östermalms saluhall, fasadbelysningen, Stockholm, foto: Kai Piippo

Nivån har varit mycket hög och konkurrensen tuff i årets tävlingsomgång. De sex projekt som är i finalen representerar en särskilt gedigen kunskap och förståelse för belysningens möjligheter att lyfta en miljö och skapa en känsla som förstärker upplevelsen, i ett fint samspel med arkitekturen och omgivningen.

Det är för första gången som utmärkelsen delas ut i separata klasser för utomhus- och inomhusprojekt. Årets finalister är: 

Interiörklassen:

bild
Centralhallen, Centralstationen i Stockholm – ljusdesign: Light Bureau. Foto: Kai Piippo

 

bild
Restaurang Tavolo, Göteborg – ljusdesign: Okidoki arkitekter & Kreativ Teknik. Foto: Kreativ Teknik

 

bild
Söderledskyrkan, Stockholm – ljusdesign: White. Foto: White arkitekter

 

bild
Östermalms saluhall, Stockholm – ljusdesign: Ljusrum. Foto: Lasse Olsson

 

Exteriörklassen: 

 

bild
Hinseberget – stadsporten till Karlshamn – ljusdesign: WSP Ljusdesign. Foto: Studio Ketchup, Patrik Gunnar Helin

 

bild
Östermalms saluhall, fasadbelysningen, Stockholm – ljusdesign: Light Bureau. Foto: Kai Piippo

Prisutdelningen sker den 8 september i samband med belysningsbranschens årliga event Ljusdagen. Om det blir fysiskt eller digitalt är i dagsläget ännu oklart, men klart är att prisutdelningen kommer direktsändas via Youtube.

Om tävlingen:
Svenska Ljuspriset är en årlig tävling och årets tävlingsomgång är den 29onde i tävlingens historia. Tävlingen vill uppmärksamma belysningens betydelse för människa och miljö och lyfta fram den höga nivån av ljusplanering i Sverige. I årets tävlingsomgång tävlar projekt färdigställda under 2020. I år utvaldes totalt 14 projekt till att vara med i tävlingen.

Tävlingsarrangörer är de tre belysningssällskapen: Sydljus, Västsljus och Svenska Belysningssällskapet tillsammans med tidningen Ljuskultur.