Altura tillträder äldreboende och blir delägare i ny solpark

Bild: Altura

Nu står Alturas nya äldreboende i Kvibergs Ängar, Göteborg, klart, med Vardaga som hyresgäst och omsorgsoperatör i fastigheten som Skanska utvecklat. Med LEED Goldcertifiering och solcellsanläggning på taket har fastigheten en tydlig hållbarhetsprofil. Som ett led i att ytterligare stärka fokuset på förnybar energi har Altura genom projektet dessutom blivit andelsägare i en ny solpark.

NREPs gren för samhällsfastigheter, Altura, är nu långsiktig ägare och förvaltare av två färdigställda äldreboenden i Göteborgsregionen. Under hösten togs det moderna äldreboendet i Sisjödal i drift och nu tillträder bolaget även det nya vård- och omsorgsboendet i Kvibergs Ängar som förvärvades från utvecklaren Skanska i slutet av 2019. Fastigheten rymmer 77 välplanerade lägenheter och hemtrevliga gemenskapsytor för de boende.

 

bild
Bild: Altura

Det moderna äldreboendet når höga målsättningar avseende hållbarhet. På taket har solceller installerats och fastigheten har certifierats med LEED Gold. Som en del i projektet har Altura även klivit in som andelsägare i Karlskrona Solpark. Dessa typer av initiativ är helt i linje med bolagets målsättning om att ställa om till hundra procent förnybar energi.

”Äldreboendet i Kvibergs Ängar har utvecklats till att bli en trygg och hemtrevlig plats för de boende, men även med stort fokus på hållbarhet. Därför är det med stor glädje vi nu tillträtt fastigheten och är stolta över att vidare främja förnybar elproduktion i Sverige genom Karlskrona Solpark. Skanska har gjort ett gediget arbete för att utveckla Kvibergs Ängar som område och även denna gång har vårt goda samarbete visat att vi tillsammans kan bidra till att möta behovet av omsorgsboenden där såväl sociala som ekologiska hållbarhetsaspekter fått stå i centrum”, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef på Altura.

Vardaga driver äldreomsorgen i fastigheten. Kvibergs Ängar är beläget i nordöstra Göteborg som karaktäriseras av grönområden och ett rikt utbud av motionsmöjligheter. Tillsammans med arkitekter, experter och byggherrar har utvecklaren Skanska gjort en omfattande genomlysning av området där bland annat fastigheternas belysning, fönsterplacering och möjliga aktivitetsområden ska bidra till en ökad trygghet.

”Villa Kviberg når den mest ambitiösa klassningen för gröna byggnader inom Skanska, mörkgrönt. Den överstiger med råge miljöprestandan i miljöcertifierade hus inom utvalda ämnesområden vilket innebär ett hus med mycket låg miljöpåverkan. Dessutom vann projektet Skanska Sveriges hållbarhetspris 2020. Vi har genom aktivt arbete med klimatkalkylen gjort flera medvetna materialval och i byggskedet har miljöbesparingar gjorts som motsvarar cirka 3 000 flygresor tur och retur mellan Stockholm och Göteborg”, säger Fredrik Dahlström, Projektchef på Skanska Sverige.