Fastighetsbolaget Landia ny ägare till Gustavsberg 1:468

Foto: Värmdö Kommun

 Försäljningen av fastigheten Gustavsberg 1:468 har nu slutförts. Ny ägare är fastighetsbolaget Landia.

Försäljningsprocessen för Gustavsberg 1:468 (Porslinsfabriken) inleddes under våren 2020. Slutligen var det Landia som vann budgivningen med ett slutbud på 110 miljoner kronor och en försäkran om att kunna fullfölja de kriterier kring långsiktig kulturell utveckling som formulerats som ett krav för försäljning. Idag klockan 10.00 slutfördes affären.

- Äntligen kan vi skrida till verk med att förverkliga kommunens kulturhus och samtidigt se en fantastisk byggnad få nytt liv. Försäljningen är välavvägt och vi ser fram emot att nya ägarna förädlar fastigheten på berikande sätt för Gustavsbergs hamn, säger Deshira Flankör (M), kommunstyrelsens ordförande Värmdö kommun.

Ett av villkoren för affären var att Värmdö kommun får möjlighet att återhyra drygt 2500 kvm till det länge planerade och efterfrågade Kulturhuset, en samlingsplats för kultur som kommunen hoppas ska bidra ytterligare till Värmdös redan starka kulturella identitet.

- Landia vill att Porslinsfabriken bland annat ska bidra till att stärka Porslinskvarterens attraktivitet ytterligare, säger Jonas Ramstedt, VD för Landia. Hela Gustavsbergs hamn som kulturell plats har stor potential för utveckling och vi är glada att kunna vara med och bidra till detta ytterligare framöver.

Kommunstyrelsens ordförande Deshira Flankör, kommundirektör Cecilia Lejon, Ulrika Klemets, ekonomichef och Greger Ragnarsson, chef samhällsbyggnadskontoret, representerade Värmdö vid försäljningstillfället. På plats för Landia fanns bland andra VD Jonas Ramstedt samt Ludvig Rosén, Affärsutvecklare.