Brf Sjökortet - Årets Hållbarhetsförening i Västmanland

Foto: Riksbyggen

Brf Sjökortet är bostadsrättsföreningen som gjort massor för ökad hållbarhet, till exempel har föreningen satt upp insektshotell och försett alla parkeringsplatser med elladdstolpar. Nu har Brf Sjökortet utsetts till Årets Hållbarhetsförening i Västmanland inom Riksbyggen. Tävlingen Årets Hållbarhetsförening har i år haft rekordmånga deltagare.

– Det känns fantastiskt roligt att vi i Brf Sjökortet blivit Årets Hållbarhetsförening i Västmanland. Styrelsen och alla boende i Brf Sjökortet är oerhört stolta och glada över att vara nominerade av marknadsområde Västmanland till tävlingen Årets Hållbarhetsförening 2021, säger Karl-Erik Pettersson, vice ordförande i Brf Sjökortet.

Cirka 350 bostadsrättsföreningar över hela landet är i år med i tävlingen, vilket är rekord.

– Det är både roligt och viktigt att intresset för hållbarhet ökar i bostadsrättsföreningarna. Ungefär en miljon lägenheter i Sverige är bostadsrätter och det finns en enorm potential i att göra det här bostadsbeståndet mer hållbart. Stort grattis till Brf Sjökortet som gjort ett fantastiskt arbete, säger Andreas Norling, marknadsområdeschef på Riksbyggen Fastighetsförvaltning i Västmanland.

bild
Brf Sjökortet, Västerås. Foto: Riksbyggen

Några exempel på hållbarhetsåtgärder i Brf Sjökortet:

  • Solceller på taket och på fasaden på de två översta våningarna.
  • Elproduktion och elförbrukning kan följas via digital skärm på fasaden.
  • Satt upp insektshotell.
  • Alla p-platser har fått elladdstolpar.
  • Föreningen är certifierad Miljöbyggnad Guld.

Brf Sjökortet består av 1 byggnad med 28 lägenheter. Byggnaderna är uppförda 2015.

Juryns motivering:

”Brf Sjökortet har visat ett inspirerande hållbarhetsarbete genom att hålla medlemmarna uppdaterade om föreningens elproduktion och elförbrukning både på årsstämman och genom information via digital skärm på fasaden. Föreningen har också under året installerat elladdstolpar för samtliga p-platser. Brf Sjökortet arbetar aktivt med källsortering och har i nuläget åtta fraktioner i miljörummet vilket är fler än vad många andra föreningar har.

Föreningen har också satt upp ett insektshotell för att främja den biologiska mångfalden samt ansökt och fått beviljat grönt lån. Medlemmarna kan på så sätt också ta del av en ränterabatt.

Brf Sjökortet har visat en bredd i sitt hållbarhetsarbete som sticker ut i jämförelse med övriga nominerade. Föreningen är klassificerad som Miljöbyggnad Guld och har bland annat solceller på taken och solceller integrerat i fasaden.”