Johan Danielsson välkomnas som ny bostadsminister av Sveriges Allmännytta

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta. Foto:

Johan Danielsson (s) blir ny bostadsminister i den regering som presenterades av statsminister Magdalena Andersson idag. Trots att det är mindre än ett år kvar till nästa val så hoppas Sveriges Allmännytta att det tas initiativ för en bättre fungerande bostadsmarknad.

– Vi ser fram emot ett gott samarbete med Johan Danielsson. Det finns flera frågor inom bostadspolitiken som är angelägna att lösa. Det behövs balanserade ekonomiska villkor mellan det ägda och hyrda boendet, ett ökat bostadsbyggande och regeringen behöver hitta vägar framåt i den sociala bostadspolitiken. Inte minst då utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning lämnar sitt betänkande i mars, säger Anders Nordstrand, vd för Sveriges Allmännytta.

– Vi vill också att regeringen tillsätter en utredning om att allmännyttan inte längre ska tvingas upphandla enligt LOU. Det skulle bidra till att det byggs fler nya bostäder som fler har råd att hyra, säger Anders Nordstrand.

Att bryta segregationen lyftes av statsministern som en av de tre viktigaste frågorna för den nya regeringen. Här kan allmännyttan spela en viktig roll.

– Sveriges Allmännytta representerar idag 316 bolag, såväl allmännyttiga som privata, som tillsammans förvaltar mer än 920 000 lägenheter. Våra medlemmar finns i bostadsområden dygnet runt, alla dagar i veckan och kan därmed bidra med kunskap och engagemang för att skapa trygga områden för alla, säger Anders Nordstrand.