Micro-living är den nya trenden - UNITY i Hammarby Sjöstad

Visionen var att skapa en funktionell och industriell interiördesign. Foto: Mathias Haugaard and works for Blonde Inc

I slutet på 2021 invigdes det nya micro-living konceptet UNITY i Hammarby Sjöstad i Stockholm, som på 1940-talet var en industrifabriksbyggnad för tillverkning av svetstransformatorer. Nu har byggnaden återställts för att passa konceptet men med respekt för den gamla konstruktionen och dess historia. En ny unik kombination av den skandinaviska designtraditionen och Tom Dixons internationella design har fått förgylla det interiöra i konceptet.

Idén med micro-living innebär yteffektiva lägenheter och flexibla ytor för arbete - allt under ett och samma tak. Konceptet erbjuder studiolägenheter att bo i, i kombination med gemensamma öppna arbetsytor för att optimera effektivitet, kvalitet och öka gemenskapen. Öppningen är den första av sitt slag i Norden.

bild
Konceptet erbjuder studiolägenheter att bo i med gemensamma öppna arbetsytor. Foto: Mathias Haugaard and works for Blonde Inc.

- Vi ser en stadigt växande makrotrend som vi rör oss mot där man söker mer flexibilitet och mindre av ett bundet liv. Bilden av hur en typisk vardag ser ut blir alltmer abstrakt, säger Olivia Vestergaard, kommunikations- och marknadschef för UNITY och fortsätter:

- Vi vill utmana vårt sätt att leva idag genom att erbjuda intelligent boende, toppmoderna arbetsutrymmen och tjänster för att stödja kundens dagliga liv. Det flexibla sättet att arbeta, leva och umgås skapar en hållbar livsstil som lockar kreativa, entreprenörer, studenter och morgondagens yrkesverksamma.

bild
Idén med micro-living innebär yteffektiva lägenheter och flexibla ytor för arbete - allt under ett och samma tak. Foto Mathias Haugaard and works for Blonde Inc
bild
Bakom inredningen står den brittiska designern Tom Dixons Design Research Studio – som försökt skapa en funktionell och nytänkande interiördesign i kombination av minimalistisk modern lyx, med ovanliga material och gedigen skräddarsydd tillverkning. Foto Mathias Haugaard and works for Blonde Inc

Visionen bakom idén var att man ville visa vägen för ett mer flexibelt liv – detta i en funktionell och industriell interiördesign skapad av den brittiska designern Tom Dixons Design Research Studio - som har skapat en funktionell och nytänkande interiördesign i kombination av minimalistisk modern lyx, med ovanliga material och gedigen skräddarsydd tillverkning.

- Vi tror att Tom Dixons uttryck är utmärkande med minimalism, industriell råhet och hållbara material. I kombination med våra nordiska rötter tror vi att han sammanlänkar internationell och nordisk design mycket väl, säger Olivia Vestergaard.

bild
Den gamla turbinhallen med den otroliga takhöjden har till exempel förvandlats till ett öppet landskap för både kreativt och koncentrerat arbete. Foto Mathias Haugaard and works for Blonde Inc

Den gamla turbinhallen med en utmärkande takhöjd har till exempel förvandlats till ett öppet landskap för både kreativt och koncentrerat arbete. Andra gemensamma ytor som finns både inomhus och utomhus omfattar bland annat gym, restaurang, lounge och terrass.

bild
– Vi tror att Tom Dixons uttryck är utmärkande med minimalism, industriell råhet och hållbara material, säger Olivia Vestergaard, kommunikations- och marknadschef för UNITY. Foto Mathias Haugaard and works for Blonde Inc

För UNITY är en hållbar livsstil en grundläggande prioritering i alla projekt och de vill göra så mycket de kan. Bland annat är mattorna tillverkade av återvunnet fiskenät som har samlats upp från havet.

- Vi gör vårt bästa för att använda hållbara material. Ett exempel kan vara kork som är kolnegativ och bra för både möbler och ljudisolering. Ett annat exempel är vårt samarbete med Ege Tæpper där alla våra mattor är tillverkade av återvunna fisknät.

bild
UNITY i Hammarby Sjöstad i Stockholm, som på 1940-talet var en industrifabriksbyggnad för tillverkning av svetstransformatorer, har genomgått förvandling med respekt för det gamla. Foto Mathias Haugaard and works for Blonde Inc