YIT säljer sin ryska verksamhet 

YIT fortsätter verksamheten i Polen. Foto: Wikipedia Common, kredit: YIT, Wistula

YIT har lyckats sälja sin verksamhet i Ryssland. För vd Markku Moilanen är affären en lättnad. Byggbolagets aktie har stigit rejält på Helsingforsbörsen.

Det blir det Cypernregistrerade byggbolaget Etalon Group som köper finländska YIT:s ryska verksamhet för 50 miljoner euro. I och med affären gör YIT en nedskrivning på cirka 150 miljoner euro i resultaträkningen för första kvartalet. Det betyder att priset är en fjärdedel av bokföringsvärdet.

– I och med krisen i Ukraina har vår affärsverksamhet i Ryssland mött utmaningar vi aldrig tidigare har sett, och att fortsätta verksamheten har blivit allt svårare. Vi är mycket nöjda med affären och ser den som en avvärjningsseger i det rådande läget.

Strategisk utvärdering

Han säger att lösningen var det bästa alternativet i en omgivning präglad av sanktioner och ändrad lagstiftning. Att Etalon Group tar över är enligt Moilanen bra för kontinuiteten, de anställda och för kunderna.

Etalon Group, grundat 1987, beskriver sig som ett av de största utvecklings- och byggbolagen i Ryssland. Huvudkontoret finns på Cypern.

Redan i november meddelande YIT att man startar en så kallad strategisk utvärdering av rysslandsverksamheten, men försäljningsprocessen tog ny fart efter krigsutbrottet. Affären beräknas vara slutförd inom april. Enligt Moilanen har också andra potentiella köpare hela tiden varit med i processen.

Justerad rörelsevinst

Utan att gå in på siffror säger Moilanen att man räknade med ett annat pris när man i november inledde den så kallade strategiska utvärderingen med syfte att sälja Rysslandsverksamheten, men att situationen givetvis är en helt annat i dag på grund av kriget.

I ett pressmeddelande uppger YIT att försäljningen inte påverkar utsikterna för bolagets övriga affärsverksamhet. Byggbolaget räknar med att den justerade rörelsevinsten för den kvarvarande verksamheten blir högre i år än i fjol.

Vid lunchtid på fredagen hade bolagets aktie stigit cirka 6 procent på Helsingforsbörsen.

Källa: YIT