Kulturhuset Bergsjön, Göteborgs nya kulturhus

Kulturhuset Bergsjön i augusti, några dagar innan invigningen. Foto: Linnéa Siitari

För nästan tjugo år sedan började idén om ett kulturhus i Bergsjön att ta form, på onsdag den 17 augusti öppnar dörrarna till Kulturhuset Bergsjön för första gången.

Vägen till ett kulturhus i Bergsjön har varit lång, för nästan tjugo år sedan började lokala föreningar och privatpersoner att arbeta för att Bergsjön skulle få ett eget kulturhus. Det lokalt förankrade engagemanget har under åren varit aktivt och när kommunfullmäktige 2012 beslutade att arbetet skulle inledas var medborgardialogen central. Under våren 2013 startade dialogprocessen genom öppna diskussions- och dialogmöten om kulturhuset. Via förslagslådor, sociala medier, möten och intervjuer kom förslag in om innehållet i det framtida kulturhuset.

På onsdag den 17 augusti går resan i mål, samtidigt som en ny resa börjar. På invigningsdagen kommer besökarna få möjlighet att testa på några av de aktiviteter som det nästan 3000 kvm stora huset rymmer. Utöver kulturhusverksamheten flyttar även Bergsjöns bibliotek in i de nya lokalerna.

Lokalförankringen går igen i invigningsprogrammet, ungdomar välkomnas att delta i en poesi- och musikworkshop med Bergsjöns hyllade spoken word-artist, poet och textförfattare Elias Abi Jaber. I utställningshallen ställer konstnären Hassan Boustani, boende i Kortedala, ut sina målningar. Under eftermiddagen bjuder även den internationellt kända svensk-iranska operasångerskan Negar Zarassi på en konsert. Hon fick sitt internationella genombrott i Persia’s got talent. Som barn gick hon på Backegårdsskolan i Bergsjön.

En plats för alla

Sufi N. Safavi är en av kulturhusets producenter, han hoppas att det nya kulturhuset ska inge hopp hos barn och ungdomar, såväl som alla andra som bor i området. Han berättar hur ungdomarna han möter i sitt arbete påminner om honom själv när han var yngre.

– Kulturen var avgörande för mig. När jag kom till Sverige var det en liknande kulturverksamhet i Jämtland som hjälpte mig att komma in. Jag spelade lite gitarr och någon visade mig att här fanns det replokaler, och så träffade jag folk.

Sufi fortsätter berätta om hur kulturhuset inte bara erbjuder underhållning utan även en chans att lära sig något nytt:

– Att lära sig någonting nytt ger möjligheten att bli engagerad och få sin röst hörd. Om jag får drömma lite ser jag framtida kulturarbetare och artister komma härifrån.

Kulturhuset Bergsjön kommer att genom återkommande evenemang erbjuda aktiviteter för barn och unga, såväl som för vuxna och äldre. Ett exempel är seniorträffarna varje onsdag. Deltagarna samlas i kulturhusets kafé och inleder träffen med att fika tillsammans. Därefter går de till någon av husets aktiviteter, till exempel ser en utställning, skapar tillsammans i ateljéerna eller lyssnar på en konsert. Träffarna leds av kulturhusets producenter och Göteborgs Stads äldrekonsulenter.

– Att samlas i kaféet är en fantastisk möjlighet för dem som kanske är lite blyga, att fika är någonting som är trevligt, säger Sufi.

Sufi och hans kollegor hoppas att inte bara boende i närliggande stadsdelar ska hitta till kulturhuset, utan att göteborgare från hela staden kommer hit. Kulturhuset Bergsjön är hela Göteborgs nya kulturhus.