Industrifastighet från 70-talet omvandlas – till hållbar kontorsfastighet i Hagastaden

I Hagastaden i Stockholm ligger en gammal industrifastighet som genomgår en totalomvandling och byter skepnad för att i stället bli en modern och miljöcertifierad kontorsfastighet. Stora delar av fastigheten byggs om och moderniseras. Samtidigt bevaras dess ursprungliga karaktär.

AV: ANNIKA WIHLBORG | ILLUSTRATIONER: BRUNNBERG & FORSHED ARKITEKTKONTOR

2020 inleddes ombyggnationen av en sliten oansenlig industrifastighet från sjuttiotalet. I början av 2023 flyttar de första hyresgästerna in i Fenix, som blir ett nytt spektakulärt tillskott i den hypermoderna och urbana stadsdelen Hagastaden.

På stommen av en gammal fastighet som ursprungligen rymde tryckeri och hantverksindustri har Scius Partners, Arcona, arkitektbyrån Studio Stockholm samt fastighetskonsulten RED Management tillsammans skapat ett toppmodernt kontorshus.

bild
De första hyresgästerna flyttar in i början av 2023.

bild

 

FÖRVALTAR ARVET FRÅN DEN INDUSTRIELLA EPOKEN

– Arvet från den industriella epoken gör sig tydligt påmint i hela huset, där frilagda konstruktioner och betongpelare bevarats från den ursprungliga byggnaden. Vi har även byggt en ny ljusgård som ökar ljusinsläppet i storadelar av fastigheten.

Fenix har en tydlig grön profil med allt från återbruk till bihotell. Vi kommer att certifiera byggnaden enligt BREEAM nivå Excellent, WELL nivå Gold och är först i Sverige med att ha fått certifikat enligt Wired nivå Platinum, säger Bengt Ydenius, projektledare för Fenix på RED Management.

Fastigheten har fått få en påbyggnad på 5500 kvadratmeter fördelat på tre våningsplan. Vi har behållit stommen men invändigt är det mesta nytt i Fenix, säger Bengt Ydenius.

Fenix kommer utgöras av totalt cirka 22 000 kvadratmeter varav cirka 18 000 kvadratmeter är anpassningsbara kontorslokaler. I kontorshuset finns även gemensamma ytor med konferenscenter, gym, cykelgarage, restaurang, deli samt en takbar.

– Basbyggnaden står klar och slutbesiktigades i april 2022. För närvarande pågår arbetet med hyresgästanpassningar. I början av 2023 väntas de första hyresgästerna kunna flytta in.

bild