Detta bör du överväga när du letar skyddsskor för sensommaren

foto engelbert-strauss.se

När vädret blir varmare och sommaren närmar sig börjar många av oss fundera på att spendera mer tid utomhus. Och även om det kan innebära lättare kläder och mindre utrustning över lag, finns det en typ av utrustning som alltid är viktig att ha – Lämpliga Skyddsskor för sensommaren.

Därför är Lämpliga skyddsskor för sensommaren, från exempelvis den tyska tillverkaren Engelbert Strauss, ett bra alternativ. De är bekväma och lätta, men de ger också det skydd du behöver för dina fötter. Kort och gott ett viktigt arbete för förebyggande av olyckor. 

När vädret börjar bli varmt kanske du inte tänker två gånger på att ta på dig ett par sandaler eller skor med öppen tå för att gå ut genom dörren. Men om ditt jobb kräver att du är på fötterna hela dagen eller om du är engagerad i aktiviteter som involverar mycket arbete i riskområden som till exempel industri, byggarbetsplatser, takarbete, eller övrigt fastighetsarbete måste du vara uppmärksam på vilken typ av skor du har på dig.

Detta gäller särskilt för dem som arbetar i industrier där de utsätts för potentiella faror som kemikalier, vassa föremål eller hala ytor.

Att bära fel typ av skor kan leda till allvarliga skador, så det är viktigt att välja skor som är lämpliga för sommarmånaderna och de aktiviteter du kommer att delta i.

 

8 tips när du letar skyddsskor för sensommaren

Sensommaren kan vara en tuff tid att hitta rätt skyddsskor. Vädret är varmt och fuktigt, och dina fötter är mer benägna att svettas. Här är fem tips som hjälper dig att hitta rätt par skyddsskor för sensommaren:

  • Funktion: Leta efter skor med bra ventilation. Detta hjälper till att hålla dina fötter svala och torra i det varma vädret.
  • Egenskap: Välj skor gjorda av material som andas. Överdelar i läder eller mesh är ett bra alternativ.
  • Material: Undvik skor med plast- eller syntetfoder. Dessa kan göra dina fötter svettiga och obekväma i värmen.
  • Färg: Välj en ljus sko. Mörka färger absorberar mer värme, vilket gör dina fötter ännu varmare.
  • Säkerhetsfunktioner: Värdesätt säkerhet på jobbet högt. Säkerställ att skorna är halksäkra (för att motverka halka på tex tak), stötdämpande och i flesta fall även värmebeständig. Det finns givetvis även alternativ till dig som söker arbetsskor utan skyddskomponent.

 

Olika typer av skyddsskor

Det finns många typer av skyddsskor tillgängliga på marknaden, var och en designad för ett specifikt ändamål. Till exempel kan byggnadsarbetare behöva en annan typ av skor än kontorsarbetare. Här är några av de vanligaste typerna av skyddsskor:

Byggnadsarbetare behöver skor som är halksäkra och kan skydda sina fötter från vassa föremål. De kan också behöva en stövel med ståltå för extra skydd.

Kontorsarbetare kan behöva en sko med halkskyddad sula för att förhindra fall. De kan också ha nytta av en sko med bra fotvalvsstöd för att minska tröttheten under långa dagar när de står eller går runt på kontoret.

Lagerarbetare behöver skor som tål hård användning och ger bra grepp på släta ytor. De kan också behöva en sko med extra tåskydd för att skydda mot tappade föremål.

När och för vad behövs skyddsskor?

Även om det finns många olika typer av skyddsskor, tjänar de alla samma syfte: att skydda dina fötter från faror. Beroende på vilken typ av arbete du utför kan du behöva olika typer av skyddsskor. Om du till exempel arbetar i ett laboratorium kan du behöva skor som är halksäkra och har statiskt avledande egenskaper. Om du arbetar i en byggzon kan du behöva stövlar som skyddar dina fötter från nedfallande skräp.

Oavsett vilken typ av skyddssko du behöver finns det flera faktorer att ta hänsyn till när du väljer rätt par. Tänk först på miljön där du ska bära dem. Kommer du att exponeras för kemikalier eller andra farliga material? Kommer du att arbeta i ett vått eller torrt utrymme? För det andra, tänk på vilken skyddsnivå du behöver.

Inom vilka yrken är det obligatoriskt att bära skyddsskor och när rekommenderas de?

Det finns en mängd olika yrken där skyddsskor antingen är obligatoriska eller starkt rekommenderade. Detta inkluderar yrken som byggnadsarbete, svetsning och fabriksarbete. I dessa yrken hjälper skyddsskor till att skydda fötterna från potentiella faror som fallande föremål, vassa föremål och heta ytor.

Förutom att vara obligatoriska i vissa yrken, rekommenderas även skyddsskor för alla situationer där det finns risk för fotskador. Detta inkluderar aktiviteter som vandring, cykling och löpning. Skyddsskor kan hjälpa till att skydda fötterna från stenar, rötter och andra hinder på marken. De kan också ge extra stöd och stabilitet till fötterna, vilket hjälper till att förhindra fotledsskador.

Sammanfattning

När vädret blir varmare och sommaren går mot sitt slut är det viktigt att inte glömma säkerheten när det kommer till dina skor. Även om sandaler och flipflops kan vara mer bekväma i värmen, erbjuder de lite eller inget stöd eller skydd för dina fötter. Om du ska tillbringa tid utomhus eller arbeta i en situation där det finns risk för skador, är det bäst att vara försiktig och bära skor som håller dina fötter säkra.