Mindre slagsmål om bostäder i storstäderna

HASSE HOLMBERG / TT: Budgivningarna på bostäder i Sveriges storstäder drivs inte upp på samma sätt som förra året. Arkivbild.

Budgivningarna på bostäder i Sveriges storstäder har lugnat ned sig. Utgångspriset hamnar nu närmare slutpriset, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Skillnaden kallas på mäklarspråk för "budeffekten". Under andra kvartalet 2021 var den som störst för villor i Malmö och Göteborg. Då landade priset på en villa i snitt på en halv miljon över utgångspriset.

I Stockholm var budeffekten på villor som störst under det första kvartalet i år, då priset i snitt gick upp med en miljon kronor.

Nu ligger budeffekten i Stockholm på 2 procent för villor, vilket betyder att skillnaden mellan utgångs- och slutpriset hamnar på under 200 000 kronor.

I Göteborg och Malmö ligger budeffekten istället runt noll procent.

För bostadsrätter är budeffekten i Stockholm nu på 5 procent, vilket innebär att priserna ligger på plus 200 000 kronor i snitt.

I Göteborg ligger budeffekten på bostadsrätter på 2 procent, motsvarande runt 100 000 kronor och i Malmö är budeffekten på bostadsrätter noll.