Karlatornet i Göteborg är nu högst i Norden

Karlatornet, Göteborg. Foto: Kasper Dudzik

Karlatornet når nu 60 våningar och trots att det är 13 våningar kvar till full höjd är byggnaden redan, inte bara högst i Sverige utan också i Norden. Medan Karlatornet fortsätter att växa på höjden pågår färdigställande av bostäderna längre ner i tornet och om knappt ett år startar inflyttningen.

Tidigare i veckan utfördes gjutningen av 60:e våningen på Karlatornets kärna och tornet har därmed uppnått en höjd på 193 meter. Det betyder att projektet har passerat Turning Torso’s 190 meter och de facto är Nordens högsta byggnad. När den fulla höjden på 246 meter nås, blir Karlatornet också högsta bostadshuset inom EU.

bild
Foto: Erik Bernhardsson/Serneke

Förutom bostäder kommer Karlatornet bland annat att inrymma ett hotell, restaurang och kontor i sina anslutande podiebyggnader. På 69:e våningen i tornet byggs ett utsiktsplan där allmänheten kan ta del av utsikten, tillfredsställa sina smaklökar. Ett våningsplan som förväntas bli en stark besöksdestination.

Karlatornet ägs gemensamt av Fastighets AB Balder och Serneke. Under torsdagen besökte Balders VD Erik Selin och Ola Serneke, VD Serneke Invest och initiativtagare till Karlatornets, toppen av Nordens högsta byggarbetsplats.

– Det är fantastiskt att nu kunna passera ännu en milstolpe i projektet! Jag gläds också med alla duktiga människor som bidrar till att förverkliga detta och jag är glad att ha med Balder som samarbetspartner. Vi har samsyn och kompletterar varandra bra vilket är en stor fördel när man arbetar med stora stadsutvecklingsprojekt, säger Ola Serneke.

bild
Ola Serneke och Erik Selin. Foto: Erik Bernhardsson/Serneke

– Precis som Ola och Serneke ser vi på Balder enkelt och lösningsorienterat på saker.  Det är alltid roligt att skapa något annorlunda och våga det som andra kanske tvekar inför. Tillsammans förverkligar vi visionen kring Göteborgs nya landmärke, säger Erik Selin.

Karlatornet kommer innehålla 611 bostäder, både bostadsrätter och äganderätter. Redan under andra halvåret 2023 kan de första boende flytta in. Till dags dato är cirka 80 procent av lägenheterna i Karlatornet sålda. Full höjd på tornet nås under våren 2023 och under 2024 ska Karlatornet stå helt klart.