Effekttopparna möts med solkraft i HSB brf Trim i Kallhäll

HSB brf Trim. Foto: HSB

Solcellsanläggningen i HSB brf Trim i Kallhäll producerar som mest energi på eftermiddag och kväll, när behovet är som störst. Dessutom har föreningen undvikit höjda effekttariffer genom att fördela och minimera energianvändningen i fastigheten.

– En solcellsanläggning som producerar rätt mängd energi utifrån aktuellt behov och därmed möter effekttoppar är det bästa alternativet för både elnätet och plånboken. Och med dagens elkostnader minskar återbetalningstiden för solcellerna drastiskt, säger Robert Wass, verksamhetschef projektstöd, HSB Bostad.

Solceller är idag standard i HSBs nyproduktion i Stockholmsregionen. I brf Trim har HSB satsat på en större solcellsanläggning än normalt, i kombination med en energihubb från svenska Ferroamp. Hubben gör det möjligt att mäta, styra och effektivt optimera och fasbalansera fastigheten, så att energianvändningen fördelas och minimeras även när det råder effektbrist.

bild
Källa: HSB

– Den stora utmaningen är effekttopparna som inträffar på morgon och kväll när hushållen använder mycket energi parallellt under kort tid. När all el ska fram samtidigt blir det trångt på nätet och priserna stiger, säger Robert Wass.

De boende flyttade in i brf Trim i maj 2021, och nu finns statistik för det första året att tillgå. Anläggningen har producerat närmare 28 000 kWh, vilket besparat föreningen över 40 000 kr under ett år, inklusive försäljning av överskottsel. Med ett genomsnittligt elpris på 1,51 kr/kWh blir återbetalningstiden för anläggningen drygt nio år, en siffra som sjunker i takt med att elpriset stiger.

– Solenergin går inte enbart till den gemensamma fastighetselen, utan fördelas även till lägenheterna. Anläggningen är även förberedd för fler paneler och energilagring, om föreningen vill utveckla anläggningen i framtiden, avslutar Robert Wass.

bild
Källa: HSB

Fakta solcellsanläggningen HSB brf Trim
- 80 solcellspaneler om cirka 136 m² i sydvästlig riktning (förberett för ytterligare 60 paneler).
- Energihubb på 28 kW från Ferroamp, förberedd för energilagring.
- Investering solcellsanläggning: ca 400 000 kr.
- Årsproduktion: ca 28 000 kWh
- Besparing: ca 43 000 kr/år
- Återbetalningstid: 9,3 år

Ovan är beräknat på ett genomsnittligt elpris på 1,51 kr/kWh