RSA-gruppen uppdaterar el och VVS i en av Lunds äldsta byggnader

Philip Jacobsson, elektriker vid RSA-gruppen, visar runt i Kungshuset. Till vänster, den berömda trätrappan.

RSA-gruppen har åtagit sig arbetet att uppdatera el och VVS i en av Lunds äldsta byggnader till modern standard. Malmö Byggcenter håller i ombyggnaden. Kungshuset förvaltas av Statens Fastighetsverk och kommer att fortsätta inhysa personal från Lunds universitet. Det tunga ansvaret att hjälpa byggnaden in i modern tid handlar både om förvaltning av det gamla och samtidigt att koppla in den senaste tekniken.

bild
Kungshuset i Lund. Foto: Peter Westrup, Statens Fastighetsverk.

Byggnaden som ståtar mitt i Lundagård är uppförd på 1580-talet som ett residens för den danske kungens länsmän och blev senare Lunds universitets första huvudbyggnad. Under 1700-talet rymde Kungshuset bland annat ett astronomiskt observatorium i tornet och även en anatomisk teater för operationer och obduktioner framför publik. Att kung Karl XII ska ha ridit uppför trätrappan till häst är tyvärr bara en populär myt eftersom trappan byggdes efter hans död.

”Arbetet med el och VVS görs, liksom övrig renovering, med varsam hand. Husets ålder gör att vi måste hitta kreativa tekniska lösningar för att värna om det gamla och samtidigt bygga ett modernt kontorslandskap.”

bild
Elementen monteras ner så att nya rör kan dras in i de vackra rummen.
bild
Alla ytskikt bevaras så långt det bara går.

Marcus Prumell, projektledare RSA-gruppen

Renoveringen syftar dels till att få huset att uppfylla gällande krav på tillgänglighet, brandskydd och ventilation, dels att skapa nya kontor och kontorslandskap för delar av universitetsledningen. Ett 40-tal arbetsplatser skapas i den kulturhistoriskt viktiga byggnaden och man räknar med inflyttning någon gång efter sommaren 2023.

bild
Ludwig Lind och Adrian Fariz, RSA-gruppen, funderar på nästa steg i eldragningen.

RSA-gruppens VVS-team arbetar med rördragning i den uråldriga byggnaden när det gäller elen drar man helt nya moderna ledningar och kommer att installera belysning med den senaste tekniken. Mycket av arbetet har handlat om att bevara väggar och golv från tidigare ombyggnader och renoveringar och utmaningen blir att få till modern teknik i stommarna.

bild
Lister och annat ytskikt plockas försiktigt ner så att RSA-gruppen kan dra modern el i de gamla väggarna i Kungshuset.

”Kungshuset är en viktig byggnad för hela upplevelsen av Lundagård och Universitetsplatsen. Med detta besked kommer vi ett steg närmare att kunna fylla huset med liv och rörelse igen och moderniseringen gör att det vackra och historiska huset blir tillgängligt för många fler.”, Erik Renström, rektor Lunds universitet

bild
Brandskyddsarbetet är i full gång på de översta våningarna.
bild
Inflyttning kommer att ske någon gång efter sommaren 2023.

Foton: RSA-gruppen