Pater Noster årets vinnare av Stora Turismpriset 2022

Lyckliga vinnare! Från vänster: Fredrik Lindén, VD Turistrådet Västsverige, Mirja Lilja Hagsjö, VD Pater Noster, Anders Rasmusson, Pater Noster och Erik Nissen Johansen, Pater Noster/Stylt. Fotograf: Peter Jönsson

Pater Noster har tilldelats Stora Turismpriset 2022 med motiveringen ”På ett innovativt och hållbart sätt förvaltar vinnaren ett svenskt kulturarv. De har omdefinierat begreppet lyxhotell, förvandlat en karg ö till ett attraktivt resmål som sätter Västsverige och Sverige på den internationella kartan”.

Priset, som delats ut för 29:e året i rad, delas ut till en verksamhet som på ett innovativt och hållbart sätt bidrar till att utveckla besöksnäringen. I år delades priset ut den 30 november, under en festlig och varm ceremoni med alla Sveriges nominerade bidrag på plats, på Vasateatern i Stockholm.

bild
Mirja Lilja Hagsjö, VD Pater Noster. Foto: Peter Jönsson

Årets vinnare av Stora Turismpriset 2022 presenterades med motiveringen:

”På ett innovativt och hållbart sätt förvaltar vinnaren ett svenskt kulturarv. De har omdefinierat begreppet lyxhotell, förvandlat en karg ö till ett attraktivt resmål som sätter Västsverige och Sverige på den internationella kartan. En sann förebild och inspiration för andra företag. Vinnaren av Stora Turismpriset 2022 - Pater Noster!”

På scenen för att ta emot priset var Mirja Lilja Hagsjö, VD och grundare till Pater Noster Ett hem vid horisonten.

- Det är en stor ära att få ta emot Stora Turismpriset, tack! Det är en stor ynnest att få jobba med det här, och det betyder mycket för hela närområdet och regionen, inte minst ett tack till Statens fastighetsverk, som tror på oss och vårt arbete. Alla vi som arbetar på Pater Noster älskar ön, de magiska vyerna och väderskiftningarna och förutsättningarna för att skapa grymma gästupplevelser. Nu jobbar vi vidare och siktar ännu mer på att lyfta destinationen så att fler gäster hittar hit och får uppleva denna fantastiska plats, vårt hem vid horisonten, säger Mirja Lilja Hagsjö.

På plats på prisgalan var även Pater Nosters Anders Rasmusson, Driftansvarig och delägare, Erik Nissen Johansen, delägare, fotograf, Design och PR, tillsammans med Fredrik Lindén, VD Turistrådet Västsverige.

Pater Noster Ett hem vid horisonten nominerades i september och representerade Västra Götaland i Stora Turismpriset 2022.

- Pater Nosters ägare och ledning är unika när det gäller att sprida sitt budskap över världen, vilket gör Pater Noster till en dragare för hela Västsveriges besöksnäring. De är också duktiga på hållbarhet och förbättrar sig ständigt både när det gäller de miljömässiga, sociala och ekonomiska aspekterna kring detta. Dessutom har Pater Noster helt omdefinierat begreppet lyxhotell. I stället för överdåd är det den karga, väderbitna platsen med en genuin historia som utgör lyxen. Pater Noster är en otroligt värdig kandidat till Stora Turismpriset 2022, sa Fredrik Lindén, VD Turistrådet Västsverige. inför nomineringen i september.

bild

Några representanter för tidigare vinnare av Stora Turismpriset:

Senast Stora Turismpriset delades ut till Västsverige var 2013 och då var det Läckö Slott som vann priset.

  • 2010 Fotografiska Museet, Stockholm
  • 2005 Göteborgsstad
  • 1999 Dalhalla, Rättvik
  • 1998 Liseberg, Göteborg