Kineum i Göteborg nomineras till Årets Bygge 2023

Till fasaden används ca 100 våningshöga glastrianglar per våning. Elementen utgår från maxstorleken på jumbo size planglas 3,20 x 6,00 meter som delas i sex trianglar för att optimera spill. Foto: Markus Esselmark

En kexchokladliknande skyskrapa som redan blivit ett landmärke i Göteborg. 28 våningar höga Kineum är både en tekniskt utmanande byggnad och en fastighet där kontor och hotell blandas på ett nytänkande sätt. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2023 inom kategorin hotell och kontor. Uppdelat på sex olika kategorier är det de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2022, som gör upp om titeln Årets Bygge 2023. 

bild
Foto: Anton Adielsson

Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

Kineum byggs intill ett befintligt kontorshus som renoveras och utvecklas. Husets avtryck på jordens yta är enbart 1100 kvadratmeter, som en villatomt ungefär. På höjden är det dock desto större - 30 000 kvadratmeter kontor och hotell har byggts totalt. – Oavsett om man ska till hotellet eller kontoret går man in via samma entré, en personalchef i huset sa att det är som att vara på konferens hela tiden, säger Ola Hansson, Investment Manager på NCC Property Development.

 

Entreprenör: NCC
Beställare: AB Gårdafastigheten (Ägs till lika delar av NCC Property developement AB och Platzer fastighet AB)
Hyresgäst: Knappt 30 hyresgäster, varav den största är hotellet som heter Jacy’s.
Arkitekt: Reflex arkitekter
Projektkostnad: 1,7 Mdr
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit. Vinnarna koras den 28 mars på Construction Summit, The Hub i Stockholm.