Trendbrott – nu lyfter bostadspriserna

Anders Wiklund/TT: Bostadspriserna vänder upp i januari. Arkivbild.

Siffrorna baseras på Valueguards Hox-index som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Statistiken visar på en prisuppgång på 2,0 procent i Stockholm medan uppgången i Göteborg låg på 1,4 procent.

Siffrorna baseras dock på enbart de inledande två veckorna i januari och jämförs med hela december men från Valueguard lyfter man det faktum att storstadsregionerna ofta pekar ut riktningen för övriga bostadsmarknaden.

"Efter årsskiftet ser vi en betydligt mer positiv marknad än innan. Både köpare och säljare har accepterat den nya verkligheten med högre räntor. Samtidigt ser vi positiva tecken som att börsen återhämtat sig och att toppen på inflationen snart är nådd. Det skapar en ökad optimism", säger Sven-Erik Kristensen, vd för Bjurfors Göteborg i ett pressmeddelande.

Siffrorna följer efter en decembermånad som traditionellt sett brukar innebära liten aktivitet på bostadsmarknaden med tanke på julhelgen.

Nedgången i riket för bostadsmarknaden skrevs till 1,4 procent, säsongsrensat blev dock nedgången något mindre, 0,6 procent. Framförallt handlar det om ett prisfall för villor, minus 1,7 procent där nedgången säsongsrensat låg på 0,7 procent.