Kajhusen nedanför Telegrafberget i Nacka står klart

Kajhusen nedanför Telegrafberget med magnifik sjöutsikt på den södra stranden av inloppet till Stockholm. Bild: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

Ahlqvist & Almqvist har utvecklat ett bostadsprojekt på och nedanför Telegrafberget i Nacka kommun. Kajhusen utgör andra etappen i utbyggnaden av Telegrafberget, ett unikt bostadsområde på den södra stranden av inloppet till Stockholm med en magnifik sjöutsikt i Nacka kommun. Projektet har pågått under mer än åtta år. Nu står det klart.

Kajhusen, BRF Kajen, utgör andra etappen av utbyggnaden åt HSB av Telegrafberget. Med sjöutsikten utgör det ett unikt boende bestående av tre byggnader om totalt 116 lägenheter som har sjöutsikt och inglasade balkonger riktade mot vattnet. En oas nära Stockholm som har tät busstrafik och båtförbindelse in till stan.

bild
Illustration: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

– Det har varit fantastiskt roligt att få arbeta från idé till färdiga hus. Jag känner att vi tagit vara på platsen på ett bra sätt och anpassat husen till bergets form med nivåskillnaderna, kajen nedanför, vattnet och fasadernas färg är kopplad till de rostiga cisterner som tidigare stod uppe på berget och de befintliga tegelbyggnaderna, säger Britt Almqvist, vd och ansvarig arkitekt på Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

Husen är mellan fem och tio våningar höga med indragna, generösa takterrasser klädda i cederträ högst upp. I entréplanet finns gemensamt SPA/bastu, gym, tvättstuga, cykelrum, gästlägenhet och mötesrum och husen binds samman mot berget av en stor innergård. De första våningsplanen har mindre enkelsidiga lägenheter med utsikt mot vattnet och kajen samtidigt som det finns större och genomgående lägenheter högre upp. Brf Fyrhusen som byggdes i första etappen och Brf Kajen länkas samman med en bro emellan.

bild
Illustration: Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

Taken är delvis försedda med solceller som ska producera sin egen el genom solceller på de gröna sedumklädda taken för att minimera behovet av köpt energi. Kajen är projekterad för certifiering Miljöbyggnad silver.

− Vi har haft stora miljöambitioner och det har varit bra att HSB velat skapa ett projekt med lågt energibehov med bergvärme och solceller, säger Britt Almqvist.

Fasaderna är gjorda i slaget tegel och glas vilket ger en gedigen känsla som anspelar på platsens industriella och maritima historia. Mot gården och berget är fasaderna vita för att skapa en ljus miljö mot berget och den stora innergården.

Byggherre är HSB och för arkitekturen står Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.

Kort fakta om Telegrafberget År 1795 invigdes den optiska telegraf, Kummelnässtationen, som gett upphov till platsens namn. Kummelnässtationen monterades ner år 1858, då systemet med optiska telegrafer byttes mot elektriska.

Området blev i stället en omlastningsplats för fotogen och senare för olja. Verksamheten upphörde 1973.

2014 förvärvade HSB marken från Forsen och en detaljplan för 350 bostäder antogs.

Kajen har nominerats till årets bygge 2023 i kategorin bostäder.