Guldstolen 2023 vinns av Uppsala stadsteater

Uppsala stadsteate. Foto: Patrik Lundin

Uppsala stadsteater har vunnit Guldstolen, Sveriges Arkitekters pris för bästa interiör, på Arkitekturgalan den 13 mars. Inredningsarkitekt är Studio Feuer med Uppsala stadsteater som beställare.

– Hela idéen med foajeprojektet var att låta de publika ytorna samspela med det vi gestaltar på scenerna, att skapa en generös och spännande plats som både utmanar och bjuder in. Foajén har ett unikt utryck som bara kan upplevas på Uppsala stadsteater, precis som våra uppsättningar, Säger Petra Brylander, VD/Teaterchef

bild

– Arkitekt Tove Sjöberg har letat sig tillbaka till husets ursprung med fresken som inspiration och många detaljer som legat gömda under årtionden har plockats fram. Hon har tillsammans med belysningsdesignern Lina Färje skapat rum och miljöer som kommer att hålla och leva länge, Säger Petra Brylander, VD/Teaterchef

Guldstolen har delats ut sedan 1992 av Sveriges Arkitekter (tidigare SIR). Priset går till en nyligen färdigställd interiör av hög arkitektonisk kvalitet som är funktionell och väl gestaltad.

bild
 Bilden är tagen före renoveringen.

Juryns motivering lyder: ”Ett ypperligt exempel på hur befintliga värden lyfts fram och binds samman med nya inslag. De publika ytorna har fått ett samtida, attraktivt uttryck som är lekfullt och med respekt för det befintliga. En miljö som genomsyras av kultur, med en blinkning till svunna tiders storslagna fester och dramatik. Det är öppet för alla och här vill man stanna länge!”

bild
Sven X:et Erixon i foajén 1952. Bild: Upplandsmuséet

– Vinnaren Uppsala stadsteater visar att ekologisk hållbarhet gifter sig utmärkt med högklassig inredningsarkitektur. Tove Sjöberg och övriga på Studio Feuer har jobbat med återbruk, bland annat av originaldetaljer som återfanns i förråden och har, tillsammans med teaterns egna hantverkare, experimenterat sig fram till att anpassa det återvunna till dagens behov. Allt med en tydligt kreativ estetik, säger Sveriges Arkitekters vice ordförande Björn Ekelund.

bild
Sven X:et Erixson tog hjälp av stuckatören Roberto Filobello för att måla stucco lustron. Foto: Digitalt Museum