Tysk varuhuskris: 52 Karstadsfilialer berörs av nedläggning

Karstadsvaruhuset i Schwabing, vid Leopoldstrasse, i München får vara kvar än så länge. Foto: Wikipedia Common, kredit: Richard Huber

Varuhusoperatören Karstad har bestämt vilka platser som ska överges. I många samhällen har osäkerheten om framtiden bara börjat.

Bolaget har för avsikt att stänga flera orter för att möjliggöra omstrukturering under insolvensförfaranden.

Düsseldorf, Essen Varuhuskoncernen Galeria Karstadt Kaufhof publicerade nyligen den efterlängtade listan över vilka filialer som kommer att stängas och vilka som kommer att fortsätta.

Enligt detta ska endast 77 orter vara kvar i framtiden, vilket har bekräftats av det allmänna företagsrådet. Bland dem finns toppvaruhus som vid Alexanderplatz i Berlin, men även filialer i mindre städer.

Många frågetecken

Av de hittills 129 varuhusen ska 52 stängas helt. Det är dock möjligt att det fortfarande finns eftergifter från respektive hyresvärd, så att enskilda hus ändå skulle kunna räddas.

Det är inte heller ännu klart om några av de 77 filialer som kommer att behållas kommer att tas över av andra återförsäljare eller investerare.

Många filialer på listan förväntades ge upp platsen eftersom de förmodligen inte genererade tillräckligt med försäljning eller inte var tillräckligt lönsamma, som Gelsenkirchen eller Cottbus. Men det finns också överraskningar, till exempel kommer Karstadt i Bremen, som tidigare inte ansågs vara hotad, att stängas. Men det kan vara så att han bara finns med på listan för att sätta press på hyresvärden att trots allt acceptera en hyressänkning.

Varuhuset Karstad i Leipzig finns också på den, liksom två av de tre filialerna i Nürnberg och varuhuset i Düsseldorfs Schadowstrasse.

Källa: Handelsblatt