Notuddsparken i Västerås vinner Arkitekturpris

Notuddsparken. Bild: OKIDOKI

Priset för årets bästa arkitektur i Västmanlands län går till Notuddsparken i Västerås. I motiveringen lyfter juryn fram hur Notuddsparken adresserar två samtida frågeställningar som arkitekturfältet har att besvara. Dels frågan om att bygga för minskad klimatpåverkan och dels frågan om arkitektonisk estetik.

 – Ett projekt väl värt ett arkitekturpris, säger arkitekt Nora Kvassman, sammankallande i juryn.

Notuddsparken har även blivit uppmärksammat för den unika sociala innovationen som är realiserat i projektet. 5%-modellen innebär en möjlighet även för upplåtelseformen bostadsrätten att ta socialt ansvar. Kortfattat går det ut på att fem procent av bostäderna i detta fallet säljs till Stadsmissionen med rabatt. Stadsmissionen står sedan för rekryteringen av människor som står utanför den ordinarie bostadsmarknaden i Västerås.

bild
Bild: OKIDOKI

 – Vi hoppas nu att kunna skala upp 5%-modellen i ett större samarbete med en rikstäckande bostadsaktör, säger Rickard Stark grundare OKIDOKI.

bild
Bild: OKIDOKI

Grattis till Bright Living, 02Landskap och PEAB, Stadsmissionen som arbetat tillsammans med OKIDOKI i projektet och som tillsammans delar priset. 

Prisutdelningen kommer att ske under Västerås Arkitekturdagar 10–12 maj.