Bostadspriser trotsar räntehöjningar

Janerik Henriksson/TT: Bostadspriserna svagt upp i maj. Arkivbild.

I fjol föll bostadspriserna markant, men hittills i år har de i det närmaste legat stilla, med små upp- och nedgångar månadsvis. Detta trots att räntorna fortsatt upp i år.

I maj steg priset på bostadsrätter med 0,3 procent i riket som helhet medan priset på villor steg 0,2 procent jämfört med månaden innan, enligt statistik från SBAB Booli.

Men bilden är splittrad över landet. Och räknas säsongseffekterna in, föll huspriserna med 1,2 procent i maj. Detta eftersom villapriserna normalt sett brukar stiga så här års.

"Och en bedömning av att räntehöjningarna inte biter fullt ut ännu, talar för att bostadspriserna kommer att falla lite till innan vi når botten", säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i en skriftlig kommentar.

Mest steg lägenhetspriserna i Storgöteborg, plus 1,3 procent. I Storstockholm var uppgången 0,5 procent, medan de backade i Stormalmö och i norra Sverige.

"Sedan toppnoteringarna förra våren har huspriserna fallit med i genomsnitt 16 procent och lägenhetspriserna med 8 procent i Sverige som helhet", skriver Robert Boije.