Ny teknik nästan halverar energianvändningen i flerbostadshus

Kvarteret Docenten i Rosendal var en av fem finalister till Uppsala kommuns arkitekturpris 2023.

Myndighetskravet för energiförbrukningen i nybyggda flerbostadshus kan nästan halveras med hjälp av ny teknik och kvalitetssäkrade byggmetoder. Det visar energideklarationen för SKBs nya fastighet i Uppsala som använder 42 procent mindre energi än kravet.

Av: Amanda Hardwick  |  Foto: BaraBild

Med 122 lägenheter är kvarteret Docenten i Uppsala en stor fastighet där ny hållbar teknik samverkar. Det handlar framför allt om två  system: Dels ett cirkulärt energisystem med en avloppsvärmepump som återvinner värmen ur avloppsvattnet från kök och badrum, dels ett ventilationssystem som också återvinner vär­me. Utöver detta finns solceller mellan sedum­planteringarna på taket. 

– Vi har skapat förutsättningar för att  kvarteret Docenten ska ha ett minimalt energibehov.  Huset har ett bra klimatskal med täta och väl­ isolerade ytterväggar och system som på olika sätt återvinner värmen. Det gör att huset bara använder 44 kWh per kvadratmeter och år jäm­fört med myndighetskravet på 75, säger SKBs fastighetsutvecklingschef Johan Jarding. ■