Smidmek i betydande roll i monteringen av historisk byggnad i Lund

Fotograf: Anna Malm.

Smidmek, en del av Peab Byggsystem, firar sin betydande roll i monteringen av världens första byggnad med fossilfritt stål i Lund. Denna milstolpe har uppnåtts genom deras stolmentreprenad i samarbete med Peab, fastighetsbolaget Wihlborgs och stålproducenten SSAB.

Projektet omfattar en toppmodern industrianläggning som sträcker sig över 6 000 kvadratmeter och är avsedd för kontraktstillverkning av probiotika, kosttillskott och läkemedel. Byggnadens fasader är konstruerade av fossilfritt stål, och detta innovativa steg har satt fokus på hållbarhet och minskad klimatpåverkan inom byggsektorn.

- Det är inspirerande att få ta täten i en unik utveckling som bidrar till minskad klimatpåverkan. Det här är en del av vårt långsiktiga arbete att sänka klimatavtrycket i alla de projekt vi arbetar med, säger Victor Hallberg, VD på Smidmek.

Byggnadens stålstomme och prefabricerade betongelement har säkerställt en effektiv och noggrann byggprocess. Projektet har följt tidplanen och enligt Peter Olofsson, projektchef på Smidmek, har användningen av fossilfritt stål inte inneburit några avvikande moment jämfört med konventionellt stål.

Detta imponerande partnerskap mellan SSAB och Peab har också säkerställt Smidmeks framtida tillgång till fossilfritt stål i kommande byggprojekt från och med 2026. Den avancerade HYBRIT-tekniken förväntas minska Sveriges totala koldioxidutsläpp från ståltillverkning med minst tio procent och har potential att påverka ståltillverkningsutsläpp globalt.

Smidmeks roll i projektet sträcker sig även till deras egen verkstad i Eslöv, där stålstommen tillverkades. Byggnaden i Lund innehåller kontor, lager, produktionsutrymmen och teknikutrymmen och är snart klar för användning.